Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

SO269

Kısa Sözlü Poster SunumuNöromodülasyonOlgu sunumu ve sistematik derleme

Yeni başlangıçlı dirençli status epileptikusta (NORSE) elektrokonvülsif tedavi (EKT) kullanımı: olgu sunumu ve sistematik derleme

THE USE OF ELECTROCONVULSIVE THERAPY (ECT) IN THE NEW ONSET REFRACTORY STATUS EPILEPTICUS (NORSE)—CASE REPORT AND SYSTEMATIC REVIEW

Sunan: Savitha Puttaiah

Ülke: United States of America

Oturum: 3650 - PARALLEL SHORT ORAL POSTER SESSIONS: CONSULTATION LIAISON - Part II

Tarih: Fri, 25.09.2026

EKT uygulanan yedi NORSE olgusunun tamamı yanıt verdi, %71'inde nöbet remisyonu sağlandı ve ciddi yan etki bildirilmedi.

Amaç, standart antiepileptik tedavilere yanıtsız, yüksek morbidite ve mortaliteyle seyreden yeni başlangıçlı dirençli status epileptikusta (new onset refractory status epilepticus, NORSE) elektrokonvülsif tedavinin (EKT) etkinlik, güvenlilik ve sonuçlarını değerlendirmekti. Haziran 2024'te PubMed, EMBASE ve SCOPUS'ta PRISMA'ya uygun tarama yapıldı; taranan 1.039 kayıttan 6 olgu içeren 5 çalışma ölçütleri karşıladı ve kurumun kendi olgusuyla birlikte toplam 7 olgu analiz edildi. Olguların yaş ortalaması 37,1 yıl, %57'si kadındı; yatıştan ilk EKT'ye kadar geçen ortalama süre 37 gün, ortalama EKT seans sayısı 9,7 idi. Olguların %71'inde nöbet remisyonu, %29'unda kısmi düzelme görüldü; yedi olgunun tamamı yanıt verdi (5 remisyon, 2 kısmi düzelme) ve ciddi yan etki bildirilmedi. Özet metninde ayrıca olguların %71'inde nörogörüntüleme, %40'ında beyin omurilik sıvısı anormalliği bulunduğu, EKT öncesinde ortalama 7 antiepileptik ilaç kullanıldığı ve %42'sinde bilişsel bozulma gözlendiği bildirildi. Kurumun olgusu, beş antiepileptik ilaca dirençli jeneralize tonik klonik nöbetleri olan, taburculuk sonrasında anti-GAD65 pozitifliği saptanan 30 yaşında bir erkekti; midazolam, ketamin, pentobarbital, steroid, plazmaferez, IVIG, rituksimab ve ketojenik diyet başarısız olduktan sonra Maryland protokolüyle 12 gün içinde 12 seans bitemporal EKT uygulandı, 2. ayda remisyon sağlandı ve hasta rehabilitasyona taburcu edildi. Yazarlar EKT'nin standart girişimlerin yetersiz kaldığı NORSE'de kurtarma tedavisi olarak seçenek oluşturabileceğini, daha az seans sayısının daha iyi sonuçla ilişkili göründüğü için erken EKT'nin desteklendiğini, ancak kanıtın küçük ölçekli ve geriye dönük olduğunu ve prospektif çalışma gerektiğini belirtti.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Puttaiah, S., et al. (2026, September 25). The use of electroconvulsive therapy (ect) in the new onset refractory status epilepticus (norse)—case report and systematic review [Poster presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1559

Vancouver: Puttaiah S, et al. The use of electroconvulsive therapy (ect) in the new onset refractory status epilepticus (norse)—case report and systematic review [poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1559

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri