Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV0414

E-PosterNöromodülasyonAnlatısal derleme

Demansta tedaviye dirençli ajitasyonda elektrokonvulsif tedavi: anlatısal derleme

ELECTROCONVULSIVE THERAPY FOR TREATMENT-REFRACTORY AGITATION IN DEMENTIA: A NARRATIVE REVIEW

Sunan: Ana Carolina Cruz Afonso Romano

Ülke: Portugal

Kurum: Unidade Local de Saúde Tâmega e Sousa, Department of Psychiatry and Mental Health

Mevcut sınırlı kanıtlar, demansta tedaviye dirençli ajitasyonda elektrokonvulsif tedavinin yüksek yanıt oranlarıyla etkili ve genel olarak iyi tolere edilen bir seçenek olduğunu göstermektedir.

Derlemenin amacı demans hastalarında tedaviye dirençli ajitasyon için elektrokonvulsif tedavinin (electroconvulsive therapy, ECT) etkililiği, güvenliliği ve tolere edilebilirliğine ilişkin kanıtları sentezlemekti. Mart 2026'ya kadar İngilizce yayımlanmış çalışmalar PubMed, PsycINFO ve Embase'de tarandı; randomize kontrollü çalışmalar, ileriye ve geriye dönük kohortlar ile klinik sonuç bildiren olgu serileri dahil edilerek ajitasyon şiddeti, bilişsel etkiler ve advers olaylar anlatısal olarak sentezlendi. Toplam 12 çalışma ve havuzlanmış 122 hasta değerlendirildi; ajitasyon için yanıt oranı %88-100 aralığında, Cohen-Mansfield Ajitasyon Envanteri (CMAI) puanında ortalama azalma 32 puan olarak bildirildi. Akut ECT sonrası izlenen kohortta hastaların %81'inde klinik olarak anlamlı düzelme görüldü ve CMAI puanı 89,2'den 54,6'ya geriledi (p < 0,001); geriye dönük çalışmada hastaların %78'inde belirgin düzelme saptandı ve yarar idame ECT ile sürdürüldü. Ek destekleyici çalışmalarda demans olgu serisinde 23 hastanın 18'inde (%78) CMAI ile ölçülen ajitasyonda azalma, Alzheimer olgu serisinde 11 hastanın 9'unda (%82) bir yıldan uzun süren remisyon ve 60 hastalık geriye dönük incelemede az sayıda komplikasyonla anlamlı düzelme bildirildi. Advers olaylar açısından geçici post-iktal konfüzyon %30-40 sıklıkta görülüp saatler içinde düzeldi, bilişsel değişiklikler hafif ve geri dönüşlüydü, ciddi kardiyovasküler komplikasyonlar %5'in altında kaldı. Yazarlar ECT'yi dirençli ajitasyonda etkili ve makul ölçüde güvenli bulmakla birlikte mevcut kanıtın küçük örneklemler, geriye dönük desenler ve heterojen sonuç ölçütleriyle sınırlı olduğunu, optimal tedavi parametreleri ve hasta seçimi için daha büyük ileriye dönük çalışmalar gerektiğini belirtmektedir.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Romano, A. C. C. A., Osório, C. P., & Carvalho, V. (2026, September 23-26). Electroconvulsive therapy for treatment-refractory agitation in dementia: a narrative review [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/928

Vancouver: Romano ACCA, Osório CP, Carvalho V. Electroconvulsive therapy for treatment-refractory agitation in dementia: a narrative review [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/928

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri