Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

SO181

Kısa Sözlü Poster SunumuNöromodülasyonRKÇ (çok merkezli randomize kontrollü çalışma)

Elektrokonvülsif tedavide darbe genişliğinin etkisi

EFFECT OF PULSE WIDTH IN ELECTROCONVULSIVE THERAPY

Sunan: Elsa Tornhamre

Ülke: Sweden

Kurum: Örebro University, Faculty of Medicine and Health

Oturum: 3040 - PARALLEL SHORT ORAL POSTER SESSIONS: NEUROMODULATION

Tarih: Thu, 24.09.2026

Unilateral EKT'de 1 ms darbe genişliğiyle remisyon oranı 0,5 ms'ye göre sayısal olarak daha yüksek bulunmuş, ancak fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır.

Çalışmanın amacı, elektrokonvülsif tedavide (electroconvulsive therapy, ECT) 1,0 ms ve 0,5 ms darbe genişliği (pulse width) uyaranlarını remisyon ve tedavi sonrası öznel bellek kötüleşmesi açısından karşılaştırmak, antidepresan etki ile bellek yan etkisi arasındaki en uygun dengeyi sağlayan uyaranı belirlemektir; kısa darbe genişliğinin (0,5 ila 1 ms) ultra kısaya (0,3 ms) üstünlüğü bilinmekle birlikte 0,5 ms ile 1 ms arasındaki fark bilinmemektedir. Çok merkezli randomize kontrollü çalışma, İsveç Ulusal EKT Kalite Kayıt Sistemi (Q-ECT) verisi üzerinden 15 hastanenin katılımıyla yürütülmüş; unipolar ya da bipolar depresyon nedeniyle EKT alan hastalar 1,0 ms ya da 0,5 ms darbe genişliğine randomize edilmiştir. Remisyon MADRS-S puanının 10 ve altında olması, öznel bellek kötüleşmesi ise CPRS bellek maddesinde en az 2 puanlık kötüleşme olarak tanımlanmıştır. Posterde randomize edilen 801 hastadan unilateral elektrot yerleşimi uygulanan 724 hasta analize alınmıştır; özet metninde ortalama EKT seans sayısı 1,0 ms grubunda 7,8, 0,5 ms grubunda 7,7 ve ortalama toplam elektriksel yük sırasıyla 347 mC ve 348 mC olarak bildirilmiştir. Remisyon 0,5 ms grubunda %45,1, 1 ms grubunda %52,3 olup gruplar arasındaki fark anlamlı değildir (p = 0,052; olasılık oranı, odds ratio 1,336; %95 güven aralığı 0,997 ila 1,789). Toplam 107 hastada (%18,5) EKT sonrası öznel bellek kötüleşmesi görülmüş, iki grup arasında fark bulunmamıştır (p = 0,310; odds ratio 1,244; %95 güven aralığı 0,816 ila 1,899). Yazarlar, güven aralığının anlamlı bir fark olmamasından 1 ms lehine klinik olarak önemli bir yarara uzanan etkileri kapsadığını, dolayısıyla sonuçların eşdeğerliği (equivalence) desteklemediğini vurgulamaktadır. Alıma devam edilerek istatistiksel kesinliğin artırılması ile nüks ve öznel bellek yakınmalarına ilişkin uzun dönem izlem analizleri klinik uygulamayı daha sağlam yönlendirebilecektir.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Tornhamre, E., et al. (2026, September 24). Effect of pulse width in electroconvulsive therapy [Poster presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1814

Vancouver: Tornhamre E, et al. Effect of pulse width in electroconvulsive therapy [poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1814

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri