Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

Sempozyum KonuşmasıDijital Psikiyatri ve Yapay ZekâDerleme / görüş

Yapay zekâ bağlamında toplumsal sorumluluğun etik ikilemi

The ethical dilemma of social responsibility in the context of artificial intelligence

Sunan: Dhruv R. Gupta

Ülke: United States of America

Oturum: 4250 - "WHERE PSYCHIATRY MEETS SOCIETY “ SOCIAL RESPONSIBILITIES OF A PSYCHIATRIST: CROSS-CULTURAL REFLECTIONS

Tarih: Sat, 26.09.2026, 08:00 - 08:15

Salon: Hall A8

Psikiyatristler yapay zekâya hem açıklıkla hem de gerekli eleştirel değerlendirmeyle yaklaşmalı ve hiçbir hastanın yalnızca başka seçeneği olmadığı için daha düşük standartta bakım almamasını güvence altına almalıdır.

Sunum, yapay zekânın ruh sağlığı hizmetlerinin sunumunu giderek biçimlendirmesi karşısında psikiyatristlerin toplum karşısındaki sorumluluklarını tartışıyor. Yapay zekânın erişimi artırma, klinik karar vermeyi destekleme ve idari yükü azaltma potansiyeli, özellikle karşılanmamış ruh sağlığı gereksiniminin en yüksek olduğu ortamlarda anlamlı görülüyor; buna karşılık mahremiyet, kültürel geçerlik, erişim eşitsizliği, klinik hesap verebilirlik ve insan eliyle verilen bakımın azalması kaygıları öne çıkarılıyor. Konuşma, aynı teknolojinin bazı hastalar için nitelikli klinik bakımı tamamlarken bazıları için erişilebilen tek müdahale hâline gelebileceğini ve bunun var olan eşitsizlikleri pekiştirebileceğini vurguluyor. Kültürel temelli değerlendirme, anlamlı insan gözetimi ve psikiyatristlerin klinik uygulamada, kurumsal karar süreçlerinde ve kamusal tartışmadaki sorumlulukları ayrıntılı ele alınıyor. Hesap verebilirliğin tek tek klinisyenin ötesine geçerek yapay zekâ destekli bakımı yöneten sağlık sistemlerini ve kurumları da kapsaması gerektiği belirtiliyor. Sonuç olarak teknolojik yeniliğin kültürel olarak uygun, klinik olarak hesap verebilir ve ruh sağlığının toplumsal belirleyicilerine duyarlı kalması gerektiği savunuluyor.

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Gupta, D. R., et al. (2026, September 26). The ethical dilemma of social responsibility in the context of artificial intelligence [Symposium presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden.

Vancouver: Gupta DR, et al. The ethical dilemma of social responsibility in the context of artificial intelligence [symposium presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden.

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri