Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV0475

E-PosterDijital Psikiyatri ve Yapay ZekâHukuki analiz

Dijital psikiyatri ve Avrupa Yapay Zekâ Yasası

DIGITAL PSYCHIATRY AND EUROPEAN AI ACT

Sunan: Joel Kohler

Ülke: Germany

Avrupa Yapay Zekâ Yasası, hem tıbbi cihaz sınıflandırması hem de duygu tanıma kuralı yoluyla klinik psikiyatrik yapay zekâ sistemlerinin çoğunu yüksek riskli sınıfa sokabilir ve yoğun yasal yükümlülükler doğurabilir.

Amaç, giderek daha çok yapay zekâya (artificial intelligence, AI) dayanan klinik psikiyatrik uygulamalara Avrupa Yapay Zekâ Yasası'nın (AI Act) nasıl uygulanabileceğini incelemektir. Yöntem olarak hukuki yorum ve iş simülasyonu yöntemleri kullanılmış, piyasa doğrulaması için Almanya'daki Dijital Sağlık Uygulamaları Dizini (DiGA-Verzeichnis) verileri çözümlenmiştir. Yasanın en belirleyici ayrımı, yasal yükümlülükleri yoğun ve karmaşık olan yüksek riskli yapay zekâ sistemleri ile düzenleyici karmaşıklığı göreli olarak düşük kalan diğer sistemler arasındadır. Klinik psikiyatrik yapay zekâ sistemleri için hem Tıbbi Cihaz Tüzüğü'ne (Medical Device Regulation, MDR) gönderme yapan genel sınıflandırma hem de duygu tanıma sistemlerine ilişkin özel kural geçerli olabilmektedir. Bir yapay zekâ tıbbi cihazının yasa kapsamında yüksek riskli sayılıp sayılmayacağı MDR'deki risk sınıfına bağlıdır ve piyasadaki ruh sağlığı uygulamaları bu sınıflandırmada farklılık gösterdiği için yüksek riskli sistem niteliği de değişmektedir. Bunun yanında biyometrik veriye dayalı duygu tanıma ruh sağlığı uygulamalarında giderek daha fazla yer alabilir ve bir uygulama duygu tanıma amacıyla kullanılmak üzere tasarlandıysa bu tek başına yüksek risk sınıflandırmasına yol açabilir. Yazarlar yasanın birçok psikiyatrik yapay zekâ sistemini önemli ölçüde etkileyeceğini, tıbbi cihazlara ilişkin kurallar gözden geçirilse bile duygu tanıma kurallarının yüksek risk sonuçlarını doğurmayı sürdürebileceğini, paydaşların uyuma hazırlanması gerektiğini ve Avrupa yasa koyucularının bu rejimi güncel tartışmalarda yeniden değerlendirmesi gerektiğini belirtmektedir.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Kohler, J., Preßler, T., Seehafer, A., Kohler, B., Bendszus, M., Kernbach, J. M., Schell, M., & Jesser, J. (2026, September 23-26). Digital psychiatry and european ai act [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2322

Vancouver: Kohler J, Preßler T, Seehafer A, Kohler B, Bendszus M, Kernbach JM, et al. Digital psychiatry and european ai act [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2322

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri