Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
EV0113
Sosyal anksiyete bozukluğunda uzaktan ve kendi kendine yürütülen maruz bırakma terapisi için sanal ortam tasarımı ve doğrulaması
DESIGN AND VALIDATION OF A VIRTUAL ENVIRONMENT FOR REMOTE SELF-GUIDED EXPOSURE THERAPY IN SOCIAL ANXIETY DISORDER
Sunan: David Jakeš
Ülke: Czech Republic
Kurum: National Institute of Mental Health
Geliştirilen sanal iş görüşmesi ortamı, sosyal anksiyete bozukluğu olan bireylerde sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı ve geniş etkili anksiyete artışı oluşturmuştur.
Amaç, sosyal anksiyete bozukluğunda (social anxiety disorder, SAD) sanal gerçeklik maruz bırakma terapisi (virtual reality exposure therapy, VRET) için anksiyete uyandıran bir sanal iş görüşmesi ortamı geliştirmek ve bu ortamın SAD olan bireylerde sağlıklı kontrollere kıyasla anksiyete oluşturmadaki etkinliğini doğrulamaktır. Tasarım, SAD belirtileri olan 149 katılımcıyla yapılan çevrimiçi ankete ve kendi kendine yürütülen VRET çalışmalarının sistematik derlemesine dayandırılmış; zorluğu kademeli artan üç düzeyde maruz bırakma görevi oluşturulmuştur (görüşme sırasında çalan telefonun yönetilmesinden zorlayıcı soruların yanıtlanmasına ve görüşmeci sayısının artırılmasına kadar). Doğrulama çalışmasına SAD belirtileri olan 21 birey ve 19 sağlıklı kontrol katılmış, anksiyete düzeyleri geçerliliği gösterilmiş ölçeklerle değerlendirilmiş ve öznel deneyime ilişkin geri bildirim alınmıştır. Sonuçlar, ortamın SAD grubunda kontrollere kıyasla durumluk anksiyeteyi (Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri kısa formu, STAI 6; karma ANOVA p < 0,001, kısmi eta kare (partial eta squared) = 0,594) ve genel anksiyeteyi (Öznel Sıkıntı Birimleri Ölçeği, SUDS; karma ANOVA p < 0,001, kısmi eta kare = 0,512) anlamlı biçimde artırdığını göstermiştir. Grafiklerde deney grubunun puanları tüm düzeylerde kontrol grubunun üzerinde seyretmiş, durumluk anksiyete 2. düzeyde en yüksek değerine ulaşmıştır. Zorluk düzeyine ilişkin geri bildirimde katılımcıların büyük çoğunluğu senaryoyu uygun bulmuş, küçük bir bölümü çok kolay bulmuş, çok zor diyen olmamıştır. Sonuç olarak bu uzaktan kullanılabilir terapötik aracın geliştirilmesi ve doğrulanması, SAD'de maruz bırakma terapisine erişimi ve esnekliği artırma yönünde bir adım olarak değerlendirilmiştir.
Orijinal postere gitBu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Jakeš, D., Jablonská, M., Adamcová, K., Langová, T., Stopková, P., & Fajnerová, I. (2026, September 23-26). Design and validation of a virtual environment for remote self-guided exposure therapy in social anxiety disorder [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1602
Vancouver: Jakeš D, Jablonská M, Adamcová K, Langová T, Stopková P, Fajnerová I. Design and validation of a virtual environment for remote self-guided exposure therapy in social anxiety disorder [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1602
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Siber tanıkların davranışını belirleyen etkenler
- Z kuşağında sosyal medyanın "lunapark etkisi"nin modellenmesi: örtük değişken yaklaşımı
- DEHB'de dijital girişimler: etkililik ve çok modlu tedavi yaklaşımlarına entegrasyon
- Algoritmaların inşa ettiği beyinler: dijital çağda DEHB, patolojiyi mi tanılıyoruz yoksa yeni bir normali mi patolojikleştiriyoruz?
- Genç erişkin bir örneklemde nomofobi ile yaygın anksiyete bozukluğu arasındaki ilişki