Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
Yaşamın sonunda psikoterapi
Psychotherapy at the end of life
Sunan: Guida Da Ponte
Ülke: Portugal
Oturum: 2020 - COURSE 03: PSYCHOTHERAPY CHALLENGES IN CLINICAL PRACTICE
Tarih: Wed, 23.09.2026, 10:00 - 10:20
Salon: Hall A4
Anlam Merkezli Psikoterapi, ilerlemiş kanser hastalarında varoluşsal sıkıntıyı azaltmaya yönelik kanıta dayalı bir müdahaledir ve Portekiz deneyimi kültürel olarak uyarlanmış kısa grup biçiminin uygulanabilirliğini ve etkililiğini desteklemektedir.
Sunumun amacı, yaşamın sonunda psikoterapinin rolünü, özellikle Breitbart ve arkadaşlarının geliştirdiği Anlam Merkezli Psikoterapi (Meaning-Centered Psychotherapy, MCP) ve bu yaklaşımın ilerlemiş kanseri olan Portekizli hastalarda uygulanması üzerinden gözden geçirmektir. Varoluşsal sıkıntı ilerlemiş kanser hastalarında sık görülmekte ve ölüm yaklaştıkça yoğunlaşmakta; yaşam sonu bakımı belirti kontrolünün ötesinde anlamı, amacı ve ruhsal iyilik halini ele alan psikoterapötik müdahaleler gerektirmektedir. Yöntem olarak psiko onkoloji ve palyatif bakımda MCP'ye ilişkin güncel kanıtlar, Anlam Merkezli Grup Psikoterapisinin (Meaning-Centered Group Psychotherapy, MCGP) Portekizli ilerlemiş kanser hastaları için kültürel ve dilsel uyarlama deneyimiyle birlikte sunulmakta, nitel ve nicel bulgular özetlenmektedir. Portekizli 24 kanser hastasıyla yapılan anlatı analizinde yedi terapötik alan belirlenmiş; Anlamlı Anlar ve Anlamın Tarihsel Kaynakları başlıca terapötik değişim mekanizmaları olarak öne çıkmıştır. Ardından 91 hastayla yürütülen pilot çalışmada, kültürel olarak uyarlanmış dört oturumluk MCGP'nin yaşam kalitesini iyileştirdiği, psikolojik sıkıntıyı ve depresif belirtileri azalttığı, yüksek kabul edilebilirlik sağladığı ve terapötik yarardan ödün vermeden tedaviyi bırakma oranını düşürdüğü gösterilmiştir. Anlamın anlaşılması ve ifade edilmesindeki kültürel farklılıklar müdahalenin uyarlanmasına yön vermiştir. Sonuç olarak psikoterapi yaşamı tehdit eden hastalıkla karşılaşan hastaların bakımının temel bir bileşenidir ve Portekiz deneyimi MCP'nin uygulanabilirliğini, etkililiğini ve kültürel uyarlanabilirliğini desteklemektedir.
Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Da Ponte, G., et al. (2026, September 23). Psychotherapy at the end of life [Oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden.
Vancouver: Da Ponte G, et al. Psychotherapy at the end of life [oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden.
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Bağımlılığa veda mektubu: madde kullanım bozukluğu tedavisinde eksik parça
- Hemşirelik stajyerlerinde katarsis programının algılanan stres üzerindeki etkisi: girişimsel bir çalışma
- Sınav kaygısı odaklı bilişsel davranışçı terapi el kitabının lise kız öğrencilerinde incelenmesi
- Sosyal anksiyete bozukluğunda BDT sonucunun yordayıcıları olarak öngörü hatası ve beklentiler
- Kabul ve kararlılık terapisinin öğrencilerin algılanan stresi ve sınav kaygısı üzerindeki etkisi