Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
Depresyon tedavisinde paydaş önceliklerinin anlaşılması: iki bilişsel davranışçı terapi çalışmasından puan dağıtımı bulguları
Understanding stakeholder priorites in depression treatement: point allocation findings from two cbt trials
Sunan: Niamh Molloy
Ülke: United Kingdom
Oturum: 3810 - FREE COMMUNICATIONS 13: MOOD DISORDERS & DEPRESSION
Tarih: Fri, 25.09.2026, 14:40 - 14:50
Salon: Hall A9
Hizmet kullanıcıları ve klinisyenler depresyon belirtileri, yaşam kalitesi, anksiyete belirtileri ve günlük etkinliklere etkiyi benzer düzeyde önemli bulmaktadır.
Amaç, depresyon çalışmalarında sonuç ölçütü seçiminin çoğunlukla belirti azalmasına odaklanmasına karşın, hizmet kullanıcılarının ve klinisyenlerin daha geniş bir yarar yelpazesine değer verdiğine ilişkin kanıtlar ışığında, paydaşların sonuç alanlarını nasıl önceliklendirdiğini incelemek, gruplar arası farkları ve alan önemini yordayan etkenleri araştırmaktı. Birleşik Krallık'ta tamamlanmış iki bilişsel davranışçı terapi (cognitive behavioural therapy, CBT) çalışmasına dayanılarak katılımcılar, sonuç alanları arasında önem puanı dağıttıkları bir puan dağıtımı (point allocation) görevi içeren çevrimiçi bir anketi tamamladı; serbest metin açıklamaları tematik olarak çözümlendi, gruplar arası farklar kovaryans çözümlemeli çok değişkenli varyans analiziyle (multivariate analysis of covariance, MANCOVA) değerlendirildi ve keşfedici çok değişkenli genel doğrusal modellerle sosyodemografik yordayıcılar incelendi. Toplam 229 kişi katıldı (57 kişi asgari belirtili hizmet kullanıcısı, 108 kişi halen depresif belirtileri olan hizmet kullanıcısı, 64 klinisyen). Ortanca puan dağılımları, tüm grupların depresyon belirtilerine, yaşam kalitesine, anksiyete belirtilerine ve günlük etkinlikler üzerindeki etkiye benzer düzeyde önem verdiğini gösterdi; halen belirtili grupta sosyodemografik özellikler alan önemini yordadı ve yaş tutarlı bir etken olarak öne çıktı. Sonuç olarak belirti düzelmesi önemini korumakla birlikte, paydaşlarca depresyon çalışmalarında yarar ölçütü olarak nadiren kullanılan yaşam kalitesi gibi daha geniş sonuçlarla birlikte değerlendirilmektedir; paydaşlar için önemli alanların sonuç ölçütü seçimine katılması ve bu önceliklerin bileşik sonuç ölçütlerinin geliştirilmesine yol göstermesi, tedavi yararının paydaş bakış açısıyla değerlendirilmesini destekleyebilir.
Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Molloy, N., et al. (2026, September 25). Understanding stakeholder priorites in depression treatement: point allocation findings from two cbt trials [Oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden.
Vancouver: Molloy N, et al. Understanding stakeholder priorites in depression treatement: point allocation findings from two cbt trials [oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden.
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan beliren yetişkinlerde biriktiricilik belirtileri ve davranışları
- Tanı konmamış erişkin dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun anksiyete ve depresif bozukluklar için sürdürücü etken olması: bir literatür derlemesi
- DEHB, mükemmeliyetçilik ve öz şefkat: olumsuz duygulanıma giden yollar
- Anksiyete ile ilişkili bozukluklarda kendi kendine yönlendirilen sanal gerçeklik terapisinin etkililiği: sistematik derleme ve meta-analiz
- Birinci basamakta orta şiddette yaygın anksiyete bozukluğunda bilişsel davranışçı terapinin SSGİ ile karşılaştırılması: kontrollü klinik çalışma