Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV0109

E-PosterDuygudurum ve AnksiyeteSistematik derleme ve meta-analiz

Anksiyete ile ilişkili bozukluklarda kendi kendine yönlendirilen sanal gerçeklik terapisinin etkililiği: sistematik derleme ve meta-analiz

EFFICACY OF SELF GUIDED VIRTUAL REALITY THERAPY FOR ANXIETY RELATED DISORDERS A SYSTEMATIC REVIEW AND META ANALYSIS

Sunan: Bleanda A. Anja

Ülke: Pakistan

Kendi kendine yönlendirilen sanal gerçeklik terapisi anksiyete belirtilerinde anlamlı düzelme sağlıyor, en güçlü etki özgül anksiyete bozukluklarında görülüyor.

Çalışmanın amacı, ölçeklenebilir maruz bırakma temelli bir tedavi seçeneği olarak öne çıkan kendi kendine yönlendirilen sanal gerçeklik terapisinin (self guided virtual reality therapy, SGVR) anksiyete bozukluklarındaki etkililiğini değerlendirmek ve etkiyi endikasyon ile tedavi süresine göre incelemekti. Sistematik derleme ve meta-analizde rastgele etkiler modeli (random effects model) ile standardize edilmiş ortalama fark (standardized mean difference, SMD) hesaplandı. Genel anksiyete bozuklukları için 5 çalışma birleştirildi (SGVR n=277, kontrol n=268) ve anlamlı düzelme saptandı (SMD = 0,27 azalma; %95 güven aralığı (confidence interval) 0,50 ile 0,04 azalma; I² = %35,8; heterojenlik p = 0,1824). Özgül anksiyete bozukluklarında 7 çalışma birleştirildi (SGVR n=327, kontrol n=284) ve daha büyük bir etki bulundu (SMD = 0,75 azalma; %95 güven aralığı 1,06 ile 0,45 azalma; I² = %63,3; heterojenlik p = 0,0119). En büyük tedavi yararı özgül fobilerde gözlendi; kısa ve orta süreli girişimler çok kısa girişimlerden daha etkili bulundu. Yazarlar sanal gerçekliğin anksiyete bozukluklarında anlamlı etkililik gösterdiğini, özellikle özgül fobi ve hedeflenmiş belirti alanlarında etkinin daha güçlü olduğunu, ancak heterojenliğin yüksekliği ve uzun dönem verisinin sınırlılığı nedeniyle ek araştırma gerektiğini belirtiyor.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Khan, I., Iftequar, Y., Saqib, H. W., Baggu, A. S., Pasha, M., rizwi, S. V. Z., Alupei, E., Rajawat, D. S., Das, A., Anja, B. A., & Bakhsh, A. (2026, September 23-26). Efficacy of self guided virtual reality therapy for anxiety related disorders a systematic review and meta analysis [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/711

Vancouver: Khan I, Iftequar Y, Saqib HW, Baggu AS, Pasha M, rizwi SVZ, et al. Efficacy of self guided virtual reality therapy for anxiety related disorders a systematic review and meta analysis [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/711

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri