Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
Erişkinlerde PANS görüyor muyuz?
Do we see pans in adults?
Sunan: Janet L. Cunningham
Ülke: Sweden
Oturum: 3240 - EMERGING CLINICAL AND PRECLINICAL DATA IN PEDIATRIC ACUTE-ONSET NEUROPSYCHIATRIC SYNDROME (PANS)
Tarih: Thu, 24.09.2026, 18:15 - 18:30
Salon: Hall A7
Obsesif kompulsif belirtilerin ya da kısıtlayıcı yeme davranışının ani başlangıcı hem çocuklarda hem erişkinlerde öncesinde geçirilen enfeksiyonla ilişkili bulunmuş, otoimmün hastalık sıklığı ise başlangıç örüntüsünden bağımsız olarak benzer kalmıştır.
Ağır psikiyatrik hastalığı olan bazı erişkinler, ani başlayan obsesif kompulsif belirtiler ya da kısıtlayıcı yeme ile birlikte anksiyete, duygulanım oynaklığı, huzursuzluk, öfke nöbetleri, bilişsel gerileme, uyku bozukluğu, duyusal düzensizlik, hareket bozuklukları veya idrar belirtileri bildirmektedir. Olası otoimmün psikiyatrik hastalık açısından değerlendirilen 276 hasta arasından obsesyon ve kompulsiyonu (n=134) ve/veya yeme bozukluğu (n=18) olan 140 hasta seçilmiştir; ortalama yaş 30 (standart sapma 11), 81'i kadındır. Bu zenginleştirilmiş kohortta 78 hasta (%56) ani başlangıç bildirmiş, bunların 49'unda (%35) başlangıç çocukluk çağındadır. Öncesinde geçirilmiş enfeksiyon sıktır (71/140, %51) ve ani başlangıçla orta düzeyde ilişkili bulunmuştur (χ2(1)=12,63, p<0,001); bu ilişki çocukluk ve erişkin başlangıçlı olguların ayrı analizlerinde de anlamlı kalmıştır. Eşlik eden otoimmün hastalık sıktır ve ani ile çocukluk başlangıçlı hastaların yaklaşık dörtte birinde görülmüş, ancak sıklığı diğer olgulardan farklı bulunmamıştır. GFAP dahil beyin omurilik sıvısı bulguları astrosit etkinleşmesinin hastalık düzeneğine katkıda bulunabileceğini düşündürmekte; sunumda, bağışıklıksal ve psikiyatrik/psikolojik bileşenlerin birlikte ele alındığı bireyselleştirilmiş tedaviyle kronik hastalığı olan pek çok hastada bile anlamlı düzelmenin sağlanabildiği bildirilmektedir.
Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Cunningham, J. L., et al. (2026, September 24). Do we see pans in adults? [Oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden.
Vancouver: Cunningham JL, et al. Do we see pans in adults? [oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden.
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan beliren yetişkinlerde biriktiricilik belirtileri ve davranışları
- Tanı konmamış erişkin dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun anksiyete ve depresif bozukluklar için sürdürücü etken olması: bir literatür derlemesi
- DEHB, mükemmeliyetçilik ve öz şefkat: olumsuz duygulanıma giden yollar
- Anksiyete ile ilişkili bozukluklarda kendi kendine yönlendirilen sanal gerçeklik terapisinin etkililiği: sistematik derleme ve meta-analiz
- Birinci basamakta orta şiddette yaygın anksiyete bozukluğunda bilişsel davranışçı terapinin SSGİ ile karşılaştırılması: kontrollü klinik çalışma