Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

Sempozyum KonuşmasıEğitim ve EtikDerleme / görüş

Yasadan yaşanan gerçekliğe: psikiyatride kadın olarak politika, kültür ve eşitsizlikle baş etmek

From legislation to lived reality: navigating policy, culture, and inequality as women in psychiatry

Sunan: Elena Šivickienė

Ülke: Lithuania

Oturum: 3770 - WOMEN’S MENTAL HEALTH IN THE WORKPLACE: FROM POLICY TO PRACTICE

Tarih: Fri, 25.09.2026, 13:30 - 13:45

Salon: Hall A5

Yasal koruma kâğıt üzerinde bulunsa da doğum izni sonrası işe dönüş, iş yükü, ücret ve liderliğe erişim uygulamada kadın psikiyatristler için sorun olmayı sürdürüyor.

Sunum, kadınların psikiyatri iş gücünün büyük ve artan bir bölümünü oluşturmasına karşın mesleki yaşamdaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kalkmadığı sorusunu ele alıyor; gebelik ve ebeveyn izni sırasında yasa önemli koruma sağlasa da işe dönüş ve kariyeri sürdürme deneyimi kâğıt üzerinde güvence altına alınandan çok farklı olabiliyor. Konuşmada yasa, iş yeri politikaları ve mesleki kültürün kadın psikiyatristlerin deneyimlerini nasıl biçimlendirdiği; gebelik ve ebeveyn izni, doğum sonrası işe dönüş, iş yükü ve çalışma süresi düzenlemeleri, ücret eşitsizlikleri, kariyer ilerlemesi ve liderlik konumlarına erişim başlıkları üzerinden inceleniyor. Litvanya, mevcut yasal düzenlemelerin günlük uygulamada nasıl işlediğini ve ebeveyn izni sonrası işe dönerken kadınların karşılaşabileceği güçlükleri incelemek için örnek olarak kullanılıyor. Esnek çalışma düzenlemeleri, kademeli işe dönüş, azaltılmış iş yükü ve çocuk bakımına her iki ebeveynin daha çok katılımı gibi uluslararası yaklaşımlar da tartışılıyor. Sunum uluslararası yazına, ilgili politika ve mevzuata, mesleki ve yaşanmış deneyime dayanıyor ve mevcut önlemlerin kadınların psikiyatrideki uzun vadeli kariyerlerini desteklemeye yetip yetmediğini, yoksa iş yerlerinin işe dönüşü nasıl örgütlediğine daha fazla dikkat gerekip gerekmediğini değerlendiriyor. Amaç, kadınların meslekte kalmasına, kariyerlerini geliştirmesine ve mesleki ile ailevi sorumlulukları birleştirirken liderlik üstlenmesine yardımcı olabilecek uygulanabilir yaklaşımları öne çıkarmaktır.

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Šivickienė, E., et al. (2026, September 25). From legislation to lived reality: navigating policy, culture, and inequality as women in psychiatry [Symposium presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden.

Vancouver: Šivickienė E, et al. From legislation to lived reality: navigating policy, culture, and inequality as women in psychiatry [symposium presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden.

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri