Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV1267

E-PosterUyku ve Yaşam TarzıRKÇ post hoc analizi

Daridoreksantın gece boyunca uyanıklık üzerine etkisi: insomni bozukluğu olan hastalarda randomize, çift kör, aktif referanslı (zolpidem) bir çalışmanın post hoc analizi

EFFECT OF DARIDOREXANT ON WAKEFULNESS THROUGHOUT THE NIGHT: POST-HOC ANALYSIS OF A RANDOMISED, DOUBLE-BLIND, ACTIVE REFERENCE (ZOLPIDEM) STUDY IN PATIENTS WITH INSOMNIA DISORDER

Sunan: Björn Steiniger-Brach

Ülke: Switzerland

Kurum: Idorsia Pharmaceuticals Ltd.

Daridoreksant insomni bozukluğunda uyku sonrası uyanık kalma süresini doza bağlı biçimde gecenin tamamında azaltmış, gecenin ikinci yarısında 50 mg dozunda zolpidem 10 mg'a kıyasla sayısal olarak daha büyük azalma sağlamıştır.

Amaç, daridoreksantın (5, 10, 25 ve 50 mg) polisomnografi (PSG) ile ölçülen uyku sonrası uyanık kalma süresi (wake time after sleep onset, WASO) üzerindeki doz yanıt etkisini gecenin çeyrekleri (quarter of the night, QoN) bazında plasebo ve GABA reseptör agonisti zolpidem ile karşılaştırmaktı. Çalışma, 18-64 yaş arası insomni bozukluğu olan erişkinlerde yürütülen çift kör, randomize, plasebo kontrollü, paralel gruplu doz yanıt faz 2 çalışmasının (NCT02839200) post hoc analizidir. Grup büyüklükleri daridoreksant 5 mg için 60, 10 mg için 58, 25 mg için 60, 50 mg için 61, plasebo için 60 ve zolpidem 10 mg için 60'tır; başlangıçta ortalama WASO gruplar arasında 94,0 ile 99,6 dakika arasında değişmiştir. WASO, sekiz saatlik dönemde iki saatlik dilimler halinde (Q1-Q4) tanımlayıcı istatistiklerle Gün 1 ve 2 (birincil sonlanım), Gün 15 ve 16 ile Gün 28 ve 29'da değerlendirilmiş, başlangıç değerleri alıştırma dönemindeki iki PSG gecesinden türetilmiştir. Q1 ve Q2'de daridoreksant zolpidem 10 mg'a benzer yanıt sağlamıştır. Q3'te ortalama WASO azalmaları daridoreksant 25 mg ve 50 mg ile zolpidem 10 mg'a göre sayısal olarak daha büyüktür (sırasıyla -16,15 dakika ve -13,49 dakika karşısında -9,73 dakika). Q4'te ortalama WASO azalması daridoreksant 50 mg ile -17,51 dakika, zolpidem 10 mg ile -7,81 dakikadır; 50 mg dozunun WASO üzerindeki en belirgin etkisi bu çeyrektedir ve benzer etkiler Gün 15 ve 16 ile Gün 28 ve 29'da da gözlenmiştir. Sonuç olarak daridoreksant tedavinin ilk gecesinden itibaren ve 30 gün boyunca korunacak şekilde gece boyunca doza bağlı uyanıklık azalması sağlamaktadır.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Steiniger-Brach, B., et al. (2026, September 23-26). Effect of daridorexant on wakefulness throughout the night: post-hoc analysis of a randomised, double-blind, active reference (zolpidem) study in patients with insomnia disorder [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1880

Vancouver: Steiniger-Brach B, et al. Effect of daridorexant on wakefulness throughout the night: post-hoc analysis of a randomised, double-blind, active reference (zolpidem) study in patients with insomnia disorder [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1880

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri