Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
EV1098
Ergen ve genç erişkinler ile bakım verenlerden oluşan ikililerde kanser nüksü korkusu
FEAR OF CANCER RECURRENCE AMONG DYADS OF ADOLESCENTS AND YOUNG ADULTS AND CAREGIVERS
Sunan: Sara Monteiro
Ülke: Portugal
Kurum: Faculty of Psychology and Education Sciences, University of Porto
Kanser nüksü korkusu hem genç hastalarda hem bakım verenlerinde klinik düzeyde yaygındır ve her iki tarafın depresif belirtileriyle ilişkilidir; bakım verenlerde oran daha yüksektir.
Çalışmanın amacı kanser tanılı ergen ve genç erişkinler (adolescents and young adults, AYA) ile bakım verenlerinden oluşan ikililerde kanser nüksü korkusu (fear of cancer recurrence, FCR) düzeylerini betimleyip karşılaştırmak ve nüks korkusu ile depresyon arasındaki ilişkiyi ikili (dyadic) bir bakışla incelemekti. Portekiz'de dört hastane ve bir dernekte yüz yüze ve çevrim içi veri toplanarak 63 ikili değerlendirildi; genç hastaların %60'ı kadın, işe alım sırasındaki ortalama yaş 22, tanı anındaki ortalama yaş 19 idi, %69,8'inde hematolojik kanser vardı ve %60,3'ü tedavi dışındaydı; bakım verenlerin %79,4'ü kadın, ortalama yaş 47 idi ve ikililerin %76,2'si ebeveyn ile çocuktan oluşuyordu. Nüks korkusu FCR7 ölçeği, depresif belirtiler Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (Hospital Anxiety and Depression Scale) ile ölçüldü; analizde eşleştirilmiş örneklem t testi ve Aktör Partner Karşılıklı Bağımlılık Modeli (Actor Partner Interdependence Model, APIM) kullanıldı. Klinik düzeyde nüks korkusu genç hastaların %57,1'inde, bakım verenlerin %79,4'ünde saptandı ve aradaki fark anlamlıydı (p < 0,001). Genç hastanın tedavi durumu kontrol edilerek kurulan APIM modelinde hem genç hastanın hem bakım verenin kendi nüks korkusu kendi depresif belirtileriyle ilişkiliydi (her iki yol için standartlaştırılmış katsayı 0,29; p < 0,001); model genç hastaların depresif belirtilerindeki varyansın %15'ini (R kare = 0,15), bakım verenlerinkinin %26'sını (R kare = 0,26) açıkladı ve model uyumu çok iyiydi (ki kare (2) = 0,13; p = 0,938; CFI = 1; TLI = 1; RMSEA = 0,0; %90 güven aralığı 0,00 ile 0,06; SRMR = 0,01). Yazarlar nüks korkusunun hem genç hastaların hem bakım verenlerin depresif belirtileri üzerinde etkili olduğunu, bakım verenlerin ayrıca genç hastanın nüks korkusundan da etkilendiğini ve bu nedenle artmış bir kırılganlık yaşayabileceklerini belirtmekte; kanser bakımının yalnızca hastaya değil yakınlarına da uzanan aile merkezli bir yaklaşımla yürütülmesini önermektedir.
Orijinal postere gitBu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Monteiro, S., et al. (2026, September 23-26). Fear of cancer recurrence among dyads of adolescents and young adults and caregivers [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1736
Vancouver: Monteiro S, et al. Fear of cancer recurrence among dyads of adolescents and young adults and caregivers [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1736
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Nöroonkolojide bakıma engel olarak barınma güvencesizliği: bir olgu serisi ve literatür derlemesi
- Bipolar bozukluğun manik epizoduyla ilişkili kutanöz liken planus alevlenmesi: olgu sunumu
- Ayrı bir psikiyatrik durum olarak zihin bulanıklığı: anlatısal derleme ve tanısal sınıflandırma için kavramsal çerçeve
- Hipertiroidide geri dönüşlü psikoz ve mani: olgu sunumları ve olgu serilerinin sistematik derlemesi
- Kronik somatik hastalıklarda (diabetes mellitus, arteriyel hipertansiyon ve kronik solunum hastalıkları) eşlik eden depresyon