Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
EV0997
Hindistan genel popülasyonunda tipik rüyalar
TYPICAL DREAMS IN THE GENERAL POPULATION OF INDIA
Sunan: Marella S. Kama Raju
Ülke: India
Kurum: Peoples College of Medical Sciences
Hindistan genel popülasyonunda tipik rüya temalarının yaygınlığı diğer ülkelerdeki çalışmalarla yüksek düzeyde ilişkili bulunmuş, ancak yılanlar ve tanrıyla karşılaşma gibi kültüre özgü temalar öne çıkmıştır.
Çalışmanın amacı, daha önce çoğunlukla üniversite öğrencilerinde incelenmiş olan tipik rüyaların (typical dreams) Hindistan genel popülasyonundaki yaygınlığını belirlemektir. Nielsen ve arkadaşlarının 55 maddelik anketi 301 kişiye uygulanmış; örneklemin yüzde 47,5'i erkek, yüzde 52,5'i kadın, yüzde 61,5'i kentsel, yüzde 38,5'i kırsal kökenli olup geniş bir eğitim düzeyi aralığını kapsamıştır. İstatistiksel analizde sıra korelasyonları ile Varimaks döndürme ve Kaiser normalizasyonu uygulanan temel bileşen faktör analizi (principal component factor analysis) kullanılmıştır. Tüm katılımcılar bütün sorulara yanıt vermiş, maddelerin yaygınlığı yüzde 1 ile yüzde 52,7 arasında değişmiştir. Bu çalışmanın yaygınlık sıralaması diğer çalışmalarla yüksek düzeyde anlamlı pozitif korelasyon göstermiştir: Nielsen ve ark. 2003 için 0,587; Schredl ve ark. 2004 için 0,557; Yu ve ark. 2008 için 0,675; Liang ve ark. 2022 için 0,682; Li ve ark. 2023 için 0,773; Sharma ve ark. 2025 için 0,682 (tümünde p < 0,001). Veriler faktör analizine uygun bulunmuş (KMO 0,504; Bartlett küresellik testi 0,000) ve özdeğer kesme noktası 1 ile faktör yükü 0,30 kullanılarak varyansın yüzde 74,7'sini açıklayan 20 faktörlü bir çözüm elde edilmiştir. Bu örneklemde ilk beş tema yılanlar, lezzetli yemek yeme, ölmüş bir kişiyi canlı görme, okul öğretmenleri ve tanrıyla bir biçimde karşılaşma olmuş; yılanlar ve tanrıyla karşılaşma aynı faktörde toplanmış, cinsellik batı çalışmalarındaki kadar öne çıkmayıp başka gezegenlere ve uzaya yolculukla aynı faktörde yer almıştır. Yazarlar bulguları tipik rüya temalarının evrenselliğini desteklediği, aynı zamanda kültürel etkilerin bu temaları sistematik biçimde değiştirdiği biçiminde yorumlamaktadır.
Orijinal postere gitBu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Raju, M. S. K., et al. (2026, September 23-26). Typical dreams in the general population of india [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1437
Vancouver: Raju MSK, et al. Typical dreams in the general population of india [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1437
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Yaşam boyu DEHB'de kronotip
- Erken ergenlerde psikopatolojik belirtiler ile uyku bozukluklarının birlikte görülmesi: boylamsal ağ analizleri
- Fiziksel egzersiz ve ergenlerde uyku yeterliliği: fiziksel yorgunluk, boş zaman ekran süresi ve psikolojik sıkıntı üzerinden keşifsel seri aracılık analizi
- Meyve tüketim biçimlerinin ruh sağlığı, enerji düzenlenmesi ve uyku kalitesiyle farklılaşan ilişkileri
- Hadi hareket edelim: ruhsal hastalık tedavisinde spor ve egzersiz terapisinin fiziksel aktivite üzerindeki etkisi