Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
EV0763
Ayaktan psikiyatrik tedavi gören ruhsal bozukluğu olan ergenlerin öznel deneyimleri: nitel bir çalışma
SUBJECTIVE EXPERIENCES OF ADOLESCENTS WITH MENTAL DISORDERS IN OUTPATIENT PSYCHIATRIC TREATMENT: A QUALITATIVE STUDY
Sunan: Felipe J. Santaella
Ülke: Brazil
Kurum: University of Campinas (Unicamp)
Ayaktan psikiyatrik izlem alan ergenlerin yaklaşık yarısından biraz fazlası neden tedavi gördüğünü açıklayabilmekte, geri kalanı tedaviyi yalnız tanı, belirti ya da yaşam olaylarıyla kısmen ilişkilendirmektedir.
Çalışmanın amacı ergenlerin psikiyatrik bakımı, tedaviyi ve tanılarını nasıl anlamlandırdığını incelemektir. UNICAMP'ta ayaktan psikiyatri izleminde olan 13 ile 19 yaş arası 31 ergenle yarı yapılandırılmış görüşmeler ve sosyodemografik anketler uygulanmış, etik onay ile onam alındıktan sonra veriler tematik analizle değerlendirilmiştir. Katılımcılar çoğunlukla kent çeperindeki düşük gelirli ailelerden gelmekte; en sık tanılar dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, anksiyete bozuklukları ve depresif bozukluklar olup eş tanı oranı yüksektir. Tedavi nedenini anlama düzeyinde ergenlerin %58,10'u neden tedavi gördüğünü bilip açıklayabilmiş (iyi anlama), %12,90'ı yalnız tanıyla, %19,40'ı yalnız belirtilerle, %6,50'si yalnız yaşam durumlarıyla gerekçelendirmiş (kısmi anlama) ve %3,20'si neden tedavi gördüğünü bilmemektedir. İyi anlama düzeyi, ergenin belirtileri, tanıyı ve ruhsal sıkıntıyı uzmanlaşmış bakım gereksinimiyle ilişkilendirerek ifade edebilmesi olarak tanımlanmıştır. On iki ergen belirtilerini, yaşam olaylarını ya da tanılarını tarif etmiş ancak bunları psikiyatrik tedaviyle bağlantılandırmamış; 15 ergen (%48,4) tüm tanılarını tanımlayabilmiş, ancak tanıyı bilmek tedaviyi daha geniş biçimde anlamayı her zaman yansıtmamıştır. Anlama düzeyi ruh sağlığı okuryazarlığı, duygusal yetkinlikler, gelişimsel düzey, sağlık iletişimi ve cinsiyetle ilişkili bulunmuş, erkeklerde daha düşük düzeyde ifade edilmiştir. Sonuç olarak ergenlerde tedaviyi anlamanın kendiliğinden gelişmediği, tedaviye katılımı desteklemek için sistematik ve gelişimsel düzeye uygun bir iletişimin gerektiği vurgulanmaktadır.
Orijinal postere gitBu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Marques, L. K., Santaella, F. J., Laurindo, A. D. O., Celeri, E. V., Banzato, C. E., & Azevedo, R. (2026, September 23-26). Subjective experiences of adolescents with mental disorders in outpatient psychiatric treatment: a qualitative study [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2075
Vancouver: Marques LK, Santaella FJ, Laurindo ADO, Celeri EV, Banzato CE, Azevedo R. Subjective experiences of adolescents with mental disorders in outpatient psychiatric treatment: a qualitative study [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2075
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Ergenlikte akıllı telefon bağımlılığı, akıllı telefon kullanımının ebeveyn denetimi ve çocuktan ebeveyne şiddet
- İlk akıllı telefon edinme yaşına göre düzensiz yeme, problemli sosyal medya kullanımı ve sosyal bütünleşmenin incelenmesi
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile intihar dışı kendine zarar verme arasındaki bağlantıda duygu düzenleme güçlüğünün rolü
- Çocuk ve ergen DEHB'sinde uyumlu ve uyumsuz bilişsel duygu düzenleme
- DEHB ve sanatsal yaratıcılık