Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV0058

E-PosterÇocuk ve ErgenKesitsel karşılaştırmalı çalışma

Çocuk ve ergen DEHB'sinde uyumlu ve uyumsuz bilişsel duygu düzenleme

ADAPTIVE AND MALADAPTIVE COGNITIVE EMOTION REGULATION IN CHILD- AND ADOLESCENT ADHD

Sunan: Rebecka Astenvald

Ülke: Sweden

Kurum: Uppsala University, Department of Medical Sciences

DEHB ile bilişsel duygu düzenleme stratejileri arasındaki ilişkiler eşlik eden psikiyatrik belirtiler dikkate alındığında büyük ölçüde ortadan kalkmakta, yalnızca kabullenme (acceptance) stratejisinin daha az kullanımı DEHB'ye özgü görünmektedir.

Çalışmanın amacı, DEHB tanılı çocuk ve ergenlerde uyumlu (adaptive) ve uyumsuz (maladaptive) bilişsel duygu düzenleme (cognitive emotion regulation) stratejilerinin kullanımını tipik gelişim gösteren kontrollerle karşılaştırmaktır. Duygu düzenleme iki yoldan değerlendirilmiştir: olumsuz değerlikli fotoğraflarla yürütülen bir duygusal görevde göreve özgü (task specific) kullanım (N = 176, 10 ile 17 yaş) ve CERQ-short ölçeği ile öz bildirime dayalı (self rated) kullanım (n = 94, 13 ile 17 yaş). Veriler regresyon modelleriyle çözümlenmiş; Model 1'de yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik düzey, Model 2'de ek olarak psikiyatrik eş görülüm (otizm özellikleri, davranım sorunları, anksiyete ve depresyon belirtileri) için düzeltme yapılmıştır. Model 1'de DEHB, göreve özgü uyumlu strateji kullanımı (β = -0,09; p = 0,015) ve öz bildirime dayalı uyumlu strateji kullanımı (β = -0,21; p = 0,044) ile negatif, öz bildirime dayalı uyumsuz strateji kullanımı ile pozitif (β = 0,27; p = 0,010) ilişkili bulunmuştur. Model 2'de göreve özgü uyumlu kullanım için β = -0,11; p = 0,038, uyumsuz kullanım için β = -0,12; p = 0,496; öz bildirime dayalı uyumlu kullanım için β = -0,18; p = 0,223 ve uyumsuz kullanım için β = 0,04; p = 0,758 olarak saptanmış, çoklu karşılaştırma düzeltmesi sonrasında anlamlı ilişki kalmamıştır. Post hoc çözümlemelerde ise kabullenme stratejisinin öz bildirime dayalı daha az kullanımı, tüm düzeltmelere karşın DEHB ile anlamlı biçimde ilişkili kalmıştır. Yazarlar, kabullenmenin daha az kullanımının DEHB için ayırt edici olabileceğini, DEHB'ye özgü bilişsel düzenleme örüntülerini ortaya koymak için psikiyatrik eş görülümün mutlaka hesaba katılması gerektiğini bildirmektedir.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Astenvald, R., Frick, M. A., Kleberg, J. L., & Isaksson, J. (2026, September 23-26). Adaptive and maladaptive cognitive emotion regulation in child- and adolescent adhd [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/417

Vancouver: Astenvald R, Frick MA, Kleberg JL, Isaksson J. Adaptive and maladaptive cognitive emotion regulation in child- and adolescent adhd [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/417

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri