Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
EV0566
İngiltere'de birinci basamağa başvuran yaygın ruhsal bozukluğu olan gençlerde bakım örüntüsü ve risklerdeki değişimler
CHANGES IN CARE PATTERNS AND ADVERSE OUTCOMES AMONG CYP WITH COMMON MENTAL HEALTH DISORDERS IN PRIMARY CARE
Sunan: Vicky Taxiarchi
Ülke: United Kingdom
Kurum: The University of Manchester, Centre for Women's Mental Health
Yaygın ruhsal bozukluk nedeniyle birinci basamağa başvuru 2001 ile 2019 arasında yaklaşık dört kat artmış, ancak bu artışın daha düşük klinik gereksinimli gençlerin başvurmasından kaynaklandığına dair kanıt bulunamamıştır.
Çalışmanın amacı, batılı ve sanayileşmiş ülkelerde yaygın ruhsal bozukluk (common mental disorder, CMD; anksiyete ve depresyon) nedeniyle tıbbi yardım arayan genç sayısındaki keskin artışın gerçek bir gereksinim artışını mı yoksa daha düşük eşikle yardım aramayı mı yansıttığını incelemektir; hipoteze göre yardım arama eşiği zaman içinde düştüyse hastalar daha hafif CMD ile başvuracak ve CMD ile sonraki olumsuz sonuçlar arasındaki ilişki zayıflayacaktır. İngiltere birinci basamak veri tabanından (Clinical Practice Research Datalink, CPRD) 2001 ile 2023 arasında CMD saptanan 10 ila 18 yaş arası 379.802 genç belirlenmiş ve kayıtlar hastane yatış ve mortalite verileriyle eşleştirilmiştir. İnsidan CMD olayından sonra ruh sağlığı uzmanına yönlendirmeler ve antidepresan reçetelemesindeki eğilimler incelenmiş; CMD'si olmayan eşleştirilmiş kontrollerle karşılaştırmalı olarak, CMD ile olumsuz sonuçlar (örneğin kendine zarar verme) arasındaki ilişkinin 2001 ile 2019 arasında değişip değişmediği Cox modelleriyle değerlendirilmiştir. CMD başvuru insidansı 2001'de 10.000 kişi yılında 57 iken 2019'da 240'a yükselmiş (yaklaşık dört kat artış), pandemi döneminde ise gerilemiştir. CMD nedeniyle başvuranlar arasında yönlendirme oranı iki katından fazla artmış ancak 2017'den bu yana sabit kalmış; antidepresan başlanması, çocuk ve ergenlerde intihar riskine ilişkin düzenleyici kaygıların ardından 2005'e doğru keskin biçimde azalmış, reçete verilenler arasında reçete sayısı 2001 ile 2023 arasında %50 artmıştır. Kendine zarar verme nedeniyle hastaneye yatış riski CMD grubunda tutarlı biçimde daha yüksek bulunmuş ve CMD ile kendine zarar verme arasındaki ilişkinin zaman içinde zayıfladığına dair kanıt saptanmamıştır (p = 0,08); alkol ve madde kötüye kullanımı nedeniyle yatışlar için de benzer bulgular elde edilmiştir. Sonuç olarak gençlerin hizmetlere daha düşük klinik gereksinimle başvurduğu hipotezini destekleyen kanıt bulunmamış olup sosyal bakım, birinci ve ikinci basamak arasında tutarlı triyaj, pratisyen hekimlerce standardize değerlendirme ve uzman hizmetlere kabul ölçütleri ile daha iyi veri erişilebilirliğinin sağlık eşitsizliklerinin ve en yüksek riskli grubun incelenmesine olanak vereceği vurgulanmıştır.
Orijinal postere gitBu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Taxiarchi, V., Senior, M., Abel, K. M., Newlove-Delgado, T., Chew-Graham, C., & Pierce, M. (2026, September 23-26). Changes in care patterns and adverse outcomes among cyp with common mental health disorders in primary care [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1612
Vancouver: Taxiarchi V, Senior M, Abel KM, Newlove-Delgado T, Chew-Graham C, Pierce M. Changes in care patterns and adverse outcomes among cyp with common mental health disorders in primary care [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1612
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Ergenlikte akıllı telefon bağımlılığı, akıllı telefon kullanımının ebeveyn denetimi ve çocuktan ebeveyne şiddet
- İlk akıllı telefon edinme yaşına göre düzensiz yeme, problemli sosyal medya kullanımı ve sosyal bütünleşmenin incelenmesi
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile intihar dışı kendine zarar verme arasındaki bağlantıda duygu düzenleme güçlüğünün rolü
- Çocuk ve ergen DEHB'sinde uyumlu ve uyumsuz bilişsel duygu düzenleme
- DEHB ve sanatsal yaratıcılık