Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV0374

E-PosterKonsültasyon-LiyezonOlgu serisi (dört olgu)

Psikiyatrik bozukluklarda otonomik işlev bozukluğu: örnekleyici klinik olgular

AUTONOMIC DYSFUNCTION IN PSYCHIATRIC DISORDERS: ILLUSTRATIVE CLINICAL CASES

Sunan: Yara El Frenn

Ülke: Lebanon

Kurum: American University of Beirut Medical Center, Department of Psychiatry

Otonomik işlev bozukluğu çeşitli nöropsikiyatrik tablolarda ortaya çıkan ve altta yatan nedene işaret eden kilit bir tanısal ipucudur.

Posterin amacı, psikiyatrik belirtiler ile otonomik işlev bozukluğu arasındaki ilişkiyi klinik olgular üzerinden göstermektir. Yaşamı tehdit edebilen otonomik işlev bozukluğunun psikiyatrik ve nöropsikiyatrik ortamlarda sıklıkla gözden kaçtığı, tanınmamasının tanı ve uygun tedaviyi geciktirerek morbiditeyi artırabileceği belirtilmektedir. Dört olgu sunulmuştur: birinci olguda anksiyete, panik ataklar, yineleyen boğaz temizleme ve disfaji ile başvuran, bilişsel bozulma, parkinsonizm, ortostatik hipotansiyon ve üriner retansiyon saptanan hastada multipl sistem atrofisi tanısı konmuştur. İkinci olguda şizoafektif bozukluğu olan hastada yeni antipsikotik başlanmasının ardından yanıtta azalma, rijidite ve otonomik dengesizlik gelişmiş; Bush-Francis Katatoni Değerlendirme Ölçeği (BFCRS) puanı 27, kan basıncı ve kalp hızında dalgalanma ve lorazepam denemesine yanıt ile antipsikotiğe bağlı malign katatoni tanısı konmuştur. Üçüncü olguda kronik benzodiazepin kullanımı olan hastada yoksunluk sonrası yoğun bakım ünitesinde ajitasyon, ağır hipertansiyon ve taşikardi, ateş, tremor ve diyaforez ile benzodiazepin yoksunluk deliryumu tanımlanmıştır. Dördüncü olguda ateş, konfüzyon, düşme ve püstüler deri lezyonlarıyla başvuran, hiperrefleksi, klonus ve otonomik dengesizlik saptanan, serotonin sendromu tedavisine yetersiz yanıt veren hastada Neuro-Sweet sendromu tanısı konmuştur. Tartışmada otonomik işlev bozukluğunun nedenleri anoreksi, bedensel/sistemik, katatoni, dejeneratif ve dışsal başlıkları altında toplanan bir ABCDE çerçevesiyle sınıflanmakta; sonuç olarak otonomik bulguların erken tanınması ve hedefe yönelik tedaviyi mümkün kılan kilit bir tanısal ipucu olduğu vurgulanmaktadır.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Abbas, R., Chabbouh, A., Frenn, Y. E., Khoury, R., & Bizri, M. (2026, September 23-26). Autonomic dysfunction in psychiatric disorders: illustrative clinical cases [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/591

Vancouver: Abbas R, Chabbouh A, Frenn YE, Khoury R, Bizri M. Autonomic dysfunction in psychiatric disorders: illustrative clinical cases [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/591

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri