Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

SO327

Kısa Sözlü Poster SunumuYeme BozukluklarıKesitsel çalışma (karma yöntem)

Kenya'da anoreksiya nervoza: psikiyatristlerin bilgi düzeyi, tanı uygulamaları ve olgu deneyimi üzerine ulusal kesitsel çalışma

REVISITING ANOREXIA NERVOSA IN KENYA - A FOLLOW UP AND COMPARATIVE ANALYSIS.

Sunan: Charlene Gumbo

Ülke: Kenya

Oturum: 3710 - PARALLEL SHORT ORAL POSTER SESSIONS: EATING DISORDERS

Tarih: Fri, 25.09.2026

Kenyalı psikiyatristlerin çoğu son beş yılda hiç ya da çok az anoreksiya nervoza olgusu görmüştür; bilgi ve güven açıkları, kültürel damgalanma ve zayıf sevk zinciri hastalığın yetersiz tanınmasına işaret etmektedir.

Amaç, Kenyalı psikiyatristlerin anoreksiya nervoza (anorexia nervosa, AN) hakkındaki bilgi düzeyini, tanısal deneyimini ve tedavi uygulamalarını değerlendirmek ve bulguları 2004 ulusal temel verisiyle karşılaştırmaktı. Kesitsel ve karma yöntemli (mixed methods) yakınsayan paralel desende, tüm lisanslı Kenyalı psikiyatristlere (N yaklaşık 190) çevrimiçi ve kendi kendine uygulanan anket gönderildi; analizler SPSS v27 ile yapıldı. Posterde bildirilen örneklem 21 psikiyatri hekimidir: %71 kadın, %62 35 ila 44 yaş aralığında, %86 kentsel bölgede ve %67 meslekte 0 ila 5 yıllık. Son beş yılda katılımcıların %43'ü hiç AN olgusu görmemiş, %33'ü 1 ila 2, %24'ü 3 ila 5 olgu görmüştü; olgu gören 12 hekimde kısıtlayıcı tip baskındı (%92). Katılımcıların yalnızca %67'si amenorenin artık tanı için gerekli olmadığını doğru bilirken %29'u amenoreyi hâlâ bir DSM-5 ölçütü, %38'i ise yineleyici tıkınırcasına yemeyi yanlış biçimde ölçüt olarak işaretledi; tanı koymada güven orta düzeydeydi (%62 kısmen güvenli, %24 çok güvenli). Tedavide en sık tıbbi tetkik (%76), psikoloji yönlendirmesi (%67) ve beslenme yönlendirmesi (%62) yer aldı; yalnızca %10'unun kurulu bir multidisipliner ağı vardı ve %62'si yeme bozukluğu eğitimini kötü ya da orta olarak değerlendirdi. En sık bildirilen engeller kültürel damgalanma (%67), sınırlı eğitim (%52), hastaların önce tıbbi yakınmayla başvurması (%52) ve zayıf sevk yolaklarıydı (%43); en çok istenen kaynak klinik kılavuzlardı (%33). Sonuç olarak AN Kenya'daki rutin psikiyatri pratiğinde nadiren görülmekte, ancak yetersiz tanınıyor olabilir; kılavuz geliştirme, eğitim ve multidisipliner ağ kurma ihtiyacı vurgulanmaktadır.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Gumbo, C., et al. (2026, September 25). Revisiting anorexia nervosa in kenya - a follow up and comparative analysis [Poster presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2250

Vancouver: Gumbo C, et al. Revisiting anorexia nervosa in kenya - a follow up and comparative analysis [poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2250

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri