Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

SO284

Kısa Sözlü Poster SunumuPsikofarmakolojiNitel çalışma

İsveç'teki psikiyatristler arasında depresyonda ketamin tedavisine ilişkin klinik deneyimler ve algılar: çok bölgeli bir görüşme araştırması

CLINICAL EXPERIENCES AND PERCEPTIONS OF KETAMINE TREATMENT FOR DEPRESSION AMONG PSYCHIATRISTS IN SWEDEN: A MULTI-REGIONAL INTERVIEW SURVEY

Sunan: Alexandra Leinonen

Ülke: Sweden

Kurum: Skaraborg Hospital, Västra Götaland Region

Oturum: 3660 - PARALLEL SHORT ORAL POSTER SESSIONS: PSYCHOPHARMACOLOGY - Part II

Tarih: Fri, 25.09.2026

İsveçli klinisyenler ketamini tedaviye dirençli depresyonda hızlı etkili ancak etkisi çoğu kez geçici, uzun vadeli çözüm olmaktan çok bir köprü işlevi gören bir seçenek olarak değerlendirmektedir.

Amaç, İsveç'te 2015'ten bu yana tedaviye dirençli depresyonda (treatment-resistant depression, TRD) ruhsatsız (off-label) kullanılan intravenöz rasemik ketaminin rutin psikiyatrik bakımdaki uygulamasına ilişkin klinisyen bakış açılarını, algılanan yarar ve riskleri ve öznel ketamin deneyiminin önemini incelemektir. Yöntem, ketamin tedavisinde deneyimli klinisyenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerdir (semi-structured interviews); posterde katılımcıların ketamin tedavisinde görev alan psikiyatristler ve psikiyatri hemşireleri olduğu, altı İsveç bölgesindeki yedi klinik merkezi kapsadığı, katılımcıların 2 ila 9 yıllık ketamin deneyimine sahip olduğu ve toplu olarak birkaç yüz hastayı tedavi ettikleri belirtilmiştir; görüşme özetleri katılımcı klinisyenlerce gözden geçirilmiştir. Baskın protokol 0,5 mg/kg intravenöz uygulama, genellikle haftada 2 ila 3 kez ve yaygın olarak 4 ila 8 başlangıç seansı biçimindedir. Klinisyenler bazen ilk infüzyondan sonra bile hızlı belirti azalması gözlediklerini, ancak yararın sıklıkla günler ile birkaç hafta sürüp sonraki tedavi olmaksızın sönümlendiğini bildirmiştir; özet metninde tahmini antidepresan yanıt oranları yaklaşık %20 ila %50 olarak verilmiştir. En sık akut yan etkiler disosiyasyon, bulantı ve anksiyete olup çoğu reaksiyon destekle ya da infüzyonun duraklatılmasıyla yönetilebilmiştir. Bildirilen klinik ikilemler ilaç arayışı ve kaçış örüntüleri, hızlı düzelmenin ardından erken nüks, diğer tedavileri geciktiren pasif idame stratejileri ve uzun dönem güvenlilik ile yinelenen infüzyonlara dair bilgi eksikliğidir; disosiyasyon konusunda uzlaşı yoktur, bazı klinisyenler bunu yalnız tolere edilebilirliği etkileyen bir yan etki sayarken diğerleri infüzyon sırasında disosiyasyonun yokluğunu daha kötü klinik yanıtla ilişkilendirmiştir. Sonuç olarak ketamin değerli ancak sınırlı bir müdahale kabul edilmekte, dikkatli hasta seçimi, gerçekçi beklentiler, yapılandırılmış izlem ve diğer tedavilerle bütünleştirme önerilmekte, posterin eve götürülecek mesajı hızlı rahatlamanın kalıcı iyileşme anlamına gelmediği biçiminde özetlenmektedir.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Leinonen, A., et al. (2026, September 25). Clinical experiences and perceptions of ketamine treatment for depression among psychiatrists in sweden: a multi-regional interview survey [Poster presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2156

Vancouver: Leinonen A, et al. Clinical experiences and perceptions of ketamine treatment for depression among psychiatrists in sweden: a multi-regional interview survey [poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2156

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri