Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

SO279

Kısa Sözlü Poster SunumuBağımlılıkİleriye dönük kohort

Ergenlikteki DEHB belirtileri ve ilaç öyküsünün genç erişkinlikte kokain kullanımıyla ilişkisi: saç toksikolojisine dayanan ileriye dönük kohort çalışması

ASSOCIATION OF ADOLESCENT ADHD SYMPTOMS AND MEDICATION HISTORY WITH COCAINE USE IN YOUNG ADULTHOOD: A PROSPECTIVE COHORT STUDY USING HAIR TOXICOLOGY

Sunan: Lukas Eggenberger

Ülke: Switzerland

Kurum: University Hospital of Psychiatry Zurich, Department of Adult Psychiatry and Psychotherapy

Oturum: 3660 - PARALLEL SHORT ORAL POSTER SESSIONS: PSYCHOPHARMACOLOGY - Part II

Tarih: Fri, 25.09.2026

Ergenlikte artan DEHB belirtileri, geç başlanan ve kısa süren uyarıcı tedavisi 24 yaşında saç testiyle doğrulanmış kokain kullanımı olasılığının yüksekliğiyle ilişkilidir.

Çalışmanın amacı, ergenlikteki dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirti gidişi ve uyarıcı ilaç öyküsünün genç erişkinlikte kokain kullanımıyla ilişkisini incelemektir. İsviçre'de toplum temelli ileriye dönük kohortta 887 katılımcı (%48,3 kadın) 13, 15, 17, 20 ve 24 yaşlarında değerlendirilmiş; DEHB belirtileri ve ilaç öyküsü öz bildirimle (SBQ) tekrarlı olarak toplanmış, ilaç kullanımı süreye (hiç, tek ölçüm, birden çok ölçüm) ve başlangıç yaşına (hiç, 13 yaş ve öncesi, 13 yaş sonrası) göre sınıflanmıştır. Yirmi dört yaşındaki son üç aylık kümülatif kokain kullanımı saç toksikolojisiyle ölçülmüş, analizde gizil değişim skoru (latent change score) ve Bayesçi lognormal hurdle modelleri kullanılmıştır. Örneklemin %23,1'inde saç testi kokain açısından pozitif, %8,3'ünde uyarıcı ilaç kullanımı bildirilmiştir. Ergenlikte artan DEHB belirtileri genç erişkinlikte kokain kullanımı olasılığının yüksekliğiyle ilişkilidir (beta = 0,20; %95 güvenilir aralık (credible interval, CrI) 0,01 ile 0,39). Kısa süreli uyarıcı kullanımı (beta = 0,80; %95 CrI 0,11 ile 1,47) ve geç başlanan uyarıcı tedavisi (beta = 1,11; %95 CrI 0,42 ile 1,81) pozitif saç testiyle ilişkili bulunurken uzun süreli kullanım ve erken başlangıç için ilişki saptanmamıştır. Modeller cinsiyet, eğitim, hane sosyoekonomik düzeyi ve göç geçmişine göre düzeltilmiş, pozitif örneklerdeki kokain yoğunluğunu inceleyen lognormal bileşende güvenilir bir ilişki bulunmamıştır. Yazarlar erken tanı ve sürdürülen DEHB tedavisinin yasa dışı uyarıcı kullanımına geçiş riskini azaltmada girişim hedefi olabileceğini belirtmektedir.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Eggenberger, L., et al. (2026, September 25). Association of adolescent adhd symptoms and medication history with cocaine use in young adulthood: a prospective cohort study using hair toxicology [Poster presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/468

Vancouver: Eggenberger L, et al. Association of adolescent adhd symptoms and medication history with cocaine use in young adulthood: a prospective cohort study using hair toxicology [poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/468

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri