Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

SO250

Kısa Sözlü Poster SunumuPsikoz ve ŞizofreniKesitsel çalışma

Şizofreni alt tiplerinin çok modlu profilleri: belirti temelli işlevsel özelliklerden kişiye özgü beyin modellerine

MULTIMODAL PROFILES OF SCHIZOPHRENIA SUBTYPES: FROM SYMPTOMS-BASED FUNCTIONAL FEATURES TO PERSONALISED BRAIN MODELS

Sunan: Daniela Janeva

Ülke: France

Kurum: Aix Marseille Univ, INSERM, Institut de Neurosciences des Systèmes (UMR 1106)

Oturum: 3580 - PARALLEL SHORT ORAL POSTER SESSIONS: NEUROSCIENCE & NEUROIMAGING - Part III

Tarih: Fri, 25.09.2026

İçgörü düzeyi, nörobiyolojik olarak tutarlı ve farklı farmakolojik imzalara sahip şizofreni alt tiplerini ayırmakta, beyin dinamikleri ise reseptör işgali ile belirti şiddeti arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

Amaç, klinik şizofreni alt tiplerini belirlemek, bunların dinlenim durumu işlevsel manyetik rezonans görüntüleme (resting-state fMRI) ve farmakolojik profillerini tanımlamak ve ventral tegmental alan (ventral tegmental area, VTA) yapısal bağlantısallığı ile ikili dopaminerjik-serotonerjik nöromodülasyonla kısıtlanmış kişiye özgü tüm beyin modellerine ilerlemektir. Yöntem olarak DSM-IV ölçütlerini karşılayan, 18 ile 50 yaş arasında 92 erkek şizofreni hastasına dinlenim durumu fMRI ve difüzyon tensör görüntüleme (diffusion tensor imaging, DTI) uygulanmış, klinik değerlendirmede Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (Positive and Negative Syndrome Scale, PANSS) ile Ruhsal Bozukluğun Farkındalığını Değerlendirme Ölçeği (Scale to Assess Unawareness of Mental Disorder, SUMD) kullanılmış, 43 klinik değişken üzerinde K-ortalamalar (K-means) kümeleme yapılmıştır; fMRI'dan akışkanlık (fluidity) ve düşük frekanslı dalgalanmaların genliği (amplitude of low-frequency fluctuations, ALFF) dahil 819 özellik çıkarılmış, 13 reseptör sistemi için reseptör işgali farmakokinetik-farmakodinamik modellemeyle kestirilmiştir. Kümeleme Yüksek İçgörü (n = 60) ve Düşük İçgörü (n = 32) alt tiplerini ayırmış, belirti temelli gruplamada LPLN (n = 26), LPHN (n = 39) ve HPHN (n = 28) alt tipleri tanımlanmıştır. Akışkanlık 48 kortikal bölgeyi ayırt etmiş (ortalama fark = 0,016; q min = 0,010), en büyük farklar Varsayılan Mod (Default Mode) ve Somatomotor ağlarda görülmüş, iç içe çapraz geçerlemeli destek vektör makinesi (nested cross-validation SVM) ile yüksek ve düşük içgörü sınıflamasında eğri altında kalan alan (area under the curve, AUC) 0,78 ± 0,13, sınıflama doğruluğu 0,76 olarak bildirilmiştir. Farmakolojik ve klinik ölçümler arasındaki eşleşme alt tipe bağımlıdır ve en belirgin biçimde yüksek pozitif yüksek negatif (HPHN) alt tipinde görülmüştür (r = 0,4 ila 0,6); kısmi en küçük kareler regresyonu, kortikal reseptör yoğunluğu yüksek bölgelerin daha fazla akışkanlık ya da ALFF gösterdiğine işaret etmiştir. Yapısal eşitlik modelinde (structural equation model, SEM) nörofonksiyonel dinamikler farmakolojinin belirti şiddeti üzerindeki etkisine aracılık etmiştir (β = -0,26, p = 0,041; CFI = 0,985, RMSEA = 0,047). Sonuç olarak hastalık içgörüsü, farklı farmakolojik imzalara sahip nörobiyolojik açıdan tutarlı şizofreni alt tiplerini örgütlemekte; bu bulgular VTA bağlantısallığı ve nöromodülasyonla kısıtlanmış The Virtual Brain modellemesini, böylece in silico antipsikotik denemelerini ve kişiye özgü tedavi yordamasını motive etmektedir.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Janeva, D., et al. (2026, September 25). Multimodal profiles of schizophrenia subtypes: from symptoms-based functional features to personalised brain models [Poster presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2159

Vancouver: Janeva D, et al. Multimodal profiles of schizophrenia subtypes: from symptoms-based functional features to personalised brain models [poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2159

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri