Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

SO190

Kısa Sözlü Poster SunumuKişilik BozukluklarıKesitsel dosya incelemesi

Birleşik Krallık'ta yüksek güvenlikli adli servislerde birincil ve ikincil kişilik bozukluğu tanılarının yaygınlığının ICD-11 temelli değerlendirmesi

AN ICD-11–BASED EVALUATION OF THE PREVALENCE OF PRIMARY AND SECONDARY PERSONALITY DISORDER DIAGNOSES WITHIN HIGH SECURE FORENSIC SERVICES IN THE UK

Sunan: Anju Soni

Ülke: United Kingdom

Oturum: 3060 - PARALLEL SHORT ORAL POSTER SESSIONS: PERSONALITY DISORDERS

Tarih: Thu, 24.09.2026

Yüksek güvenlikli bir adli hastanede yatan hastaların %30,8'inde kişilik bozukluğu saptandı; ICD-10 alt tiplemesi tutarsızken ICD-11'e göre olguların %87'si ağır kişilik bozukluğu ölçütlerini karşıladı.

Çalışmanın amacı, yüksek güvenlikli bir hastanede birincil ya da ikincil kişilik bozukluğu tanısının yaygınlığını ICD-10'a göre saptamak ve bu tanıları, sınırda (borderline) örüntü tanımlayıcısı dahil olmak üzere ICD-11'e göre yeniden sınıflamaktı. İngiltere'de yüksek güvenlikli bir hastanede 14 ay boyunca tüm erkek yatan hastaların elektronik tıbbi kayıtları incelendi; değerlendirmede ICD-11 sınıflamasına bağlanan SPAN DOC (Schedule for Personality Assessment from Notes and Documents) kullanıldı ve güvenirlik önce vinyetler üzerinde sağlandı. Toplam 208 erkek hastanın 64'ünde (%30,8) kişilik bozukluğu tanısı vardı; bu 64 hastada toplam 116 ICD-10 tanısı kayıtlıydı: dissosyal 52 (%81), duygusal olarak dengesiz kişilik bozukluğu (EUPD) 29 (%45), paranoid 15 (%31), mikst 14 (%22), narsisistik bozukluk ya da özellik 8 (%12,5), anksiyöz 3 (%6), şizotipal 3 (%6), histriyonik 1 (%2) ve anankastik 1 (%2). Hastaların 41'inde (%64) birden çok ICD-10 kişilik bozukluğu tanısı vardı; 32 hastada (%50) iki, 9 hastada (%14) üç tanı, 9 hastada (%14) tek bir belirlenmiş tanı bulunuyordu. Kişilik bozukluğu olan 64 hastanın 34'ünde (%53) eşlik eden ruhsal hastalık, 30'unda (%47) yalnız kişilik bozukluğu vardı; tüm popülasyonda 144 hastada (%69) yalnız ruhsal hastalık kayıtlıydı. ICD-11'e göre 56 hasta (%87) ağır kişilik bozukluğu (Fisher kesin testi p=0,0001), 6 hasta (%9) orta, 1 hasta (%2) hafif kişilik bozukluğu ve 1 hasta (%2) kişilik güçlüğü ölçütlerini karşıladı; 64 olgunun 50'sinde dissosiyallik, olumsuz duygulanım ve disinhibisyon alan özellikleri görüldü (Fisher kesin testi p=0,0002). ICD-11 sınırda örüntü tanımlayıcısı 39 olguda (%61) saptandı ve bu oran ICD-10 EUPD tanısından (29 olgu, %45) yüksekti; bu 39 olgunun 38'inde (%97) ağır kişilik bozukluğu vardı. Yazarlara göre yüksek güvenlikli ortamdaki psikiyatristler kişilik bozukluğunun varlığını güvenilir biçimde saptamakta, ancak alt tiplemede tanı kategorilerinin örtüşmesi nedeniyle tutarsız kalmaktadır; ICD-11'in şiddet değerlendirmesine yaptığı vurgu tanının klinik geçerliğini ve kullanışlılığını artıracaktır.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Soni, A., et al. (2026, September 24). An icd-11–based evaluation of the prevalence of primary and secondary personality disorder diagnoses within high secure forensic services in the uk [Poster presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/400

Vancouver: Soni A, et al. An icd-11–based evaluation of the prevalence of primary and secondary personality disorder diagnoses within high secure forensic services in the uk [poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/400

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri