Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
Perinatal kayıp sonrası veda ve defin deneyimi: savaş dönemindeki Ukrayna'da psikolojik uyumla ilişkileri
Farewell and burial experience after perinatal loss: associations with psychological adaptation in wartime ukraine
Sunan: Tetiana But
Ülke: Ukraine
Oturum: 4050 - FREE COMMUNICATIONS 15: SPECIAL POPULATIONS & PERINATAL CARE
Tarih: Fri, 25.09.2026, 17:05 - 17:15
Salon: Hall K11
Perinatal kayıptan sonra istenen ölçüde yapılabilen veda ve defin ritüeli daha yüksek ilişki doyumu ve baş etme yeterliliğiyle, mezar yerini ziyaretteki engeller ise daha belirgin travma sonrası stres belirtileriyle ilişkilidir.
Amaç, perinatal kayıp yaşayan kadınlarda veda ve defin deneyiminin bileşenleri ile psikolojik uyum göstergeleri arasındaki ilişkiyi belirlemekti. Ağustos 2023 ile Ekim 2025 arasında kartopu örnekleme (snowball sampling) ile 67 kadının katıldığı kesitsel çevrim içi çalışmada dokuz geçerliliği gösterilmiş psikometrik araç uygulandı: TGI-SR+, PGS, PCL-5, PHQ-4, SSS-8, DAAPGQ, GCQ, CSI-32 ve SCES+. Parametrik olmayan grup karşılaştırmaları ve Spearman korelasyon analizi yapıldı (p<0,05). Defin ritüelini istenen ölçüde yerine getirebilmek daha yüksek ilişki doyumu (p=0,003) ve daha güçlü baş etme yeterliliği (p=0,014) ile, bir mezar yerinin bulunması da daha yüksek ilişki doyumu (p=0,046) ve baş etme yeterliliği (p=0,029) ile ilişkiliydi. Mezar yerini ziyaretteki engeller daha yüksek travma sonrası stres belirtileri (p=0,008) ve daha düşük ilişki doyumu (p=0,001) ile ilişkiliyken, bebeğin bedeniyle fiziksel temasın ruh sağlığı sonlanımlarıyla istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi saptanmadı. Yazarlar, perinatal kayıptan sonra eksiksiz bir veda ve defin deneyiminin daha iyi uyum sonlanımlarıyla, mezar yerine erişim engellerinin ise daha kötü sonlanımlarla ilişkili olduğu sonucuna varmaktadır.
Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: But, T., et al. (2026, September 25). Farewell and burial experience after perinatal loss: associations with psychological adaptation in wartime ukraine [Oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden.
Vancouver: But T, et al. Farewell and burial experience after perinatal loss: associations with psychological adaptation in wartime ukraine [oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden.
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Dikkatsizlik ve hiperaktivitenin ötesinde: kadınlarda DEHB'nin yeterince tedavi edilmeyen bir boyutu olarak duygusal disregülasyon
- Gebelikte anne tiroid işlev bozukluğunun bebekte otizm spektrum bozukluğuyla ilişkisi: sistematik derleme ve meta-analiz
- Hafif ve orta düzey obstetrik yük ile doğum sonrası kırk beşinci ayda boyutsal ruh sağlığı sonuçları
- Portekiz toplumunda kabul görmeyen yas ölçeğinin geliştirilmesi ve geçerliğine ilişkin ön veriler
- Gebelikte olumlu anne ruh sağlığı ile çocukta psikopatoloji ve sosyoduygusal gelişim: olası mekanizmalar ve yeni yönelimler