Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

Serbest Bildiri (Sözlü)Nörobilim ve GörüntülemeKesitsel çalışma

Bipolar bozukluğu olan ebeveynlerin çocuklarında kompleman C3-hipokampus yolağının duygudurum belirtileriyle ilişkisi

The role of the complement c3-hippocampus pathway in relation with mood symptoms in offspring of parents with bipolar disorder

Sunan: Robin Shao

Ülke: Hong Kong PRC

Oturum: 4050 - FREE COMMUNICATIONS 15: SPECIAL POPULATIONS & PERINATAL CARE

Tarih: Fri, 25.09.2026, 16:45 - 16:55

Salon: Hall K11

Eşik altı belirtisi olan bipolar bozukluk çocuklarında periferik kompleman C3 düzeyi ve sol hipokampus-sol serebellum bağlantısallığı azalmıştır ve bu bağlantısallık C3 ile depresif belirtiler arasındaki ilişkiye kısmi aracılık etmektedir.

Çalışmanın amacı, duygudurum bozuklukları açısından ailesel risk taşıyan bipolar bozukluk (BD) ebeveyn çocuklarında kompleman komponent 3 (C3) düzeyleri, hipokampus işlevi ve duygudurum belirtileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Eşik altı belirtisi olan (belirtili çocuklar, SO, N=31) ve olmayan (belirtisiz çocuklar, AO, N=39) etkilenmemiş BD çocukları ile eşleştirilmiş sağlıklı kontroller (HC, N=41) alınmış; periferik C3 düzeyleri ölçülmüş, hipokampal işlevsel bağlantısallık (functional connectivity, FC) dinlenim durumu işlevsel manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmiş ve bağlantısallığın yönü spektral dinamik nedensel modelleme (spDCM) ile doğrulanmıştır. SO grubunda hem AO hem HC gruplarına kıyasla periferik C3 düzeyleri anlamlı biçimde düşük (F2,108=23,651; p<0,001) ve sol hipokampus-sol serebellum FC değeri azalmış (F2,108=8,541; p<0,001) bulunmuştur. Sol hipokampus-sol serebellum FC'si, SO grubunda C3 düzeyleri ile depresif belirtiler arasındaki ilişkiye kısmi aracılık etmiş (bootstrap %95 GA=-4,1168 ila -0,1569), buna karşın AO (%95 GA=-0,3479 ila 0,1317) ve HC (%95 GA=-0,3297 ila 0,0885) gruplarında aracılık saptanmamıştır; bu bağlantı her üç grupta da çift yönlüdür. Bulgular, hem ailesel hem belirtisel risk taşıyan bireylerdeki yüksek yatkınlığın altında bir C3-hipokampus-depresif belirti yolağının yatabileceğine işaret etmektedir. Yazarlara göre bu, yüksek riskli bireylerin erken tanınması ve erken müdahalesi için yeni nöroinflamatuar belirteçler ve hedefler sunmaktadır.

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Shao, R., et al. (2026, September 25). The role of the complement c3-hippocampus pathway in relation with mood symptoms in offspring of parents with bipolar disorder [Oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden.

Vancouver: Shao R, et al. The role of the complement c3-hippocampus pathway in relation with mood symptoms in offspring of parents with bipolar disorder [oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden.

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri