Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
Klozapin tedavisi altında görülen istenmeyen olaylar
Adverse events under clozapine treatment
Sunan: Heidi Taipale
Ülke: Finland
Oturum: 2274 - UPDATE ON CLOZAPINE: EFFECTIVENESS, SAFETY PROFILE, (UNDER-)UTILISATION, AND STRATEGIES FOR IMPROVED UTILISATION
Tarih: Wed, 23.09.2026, 17:00 - 17:15
Salon: Hall A4
Yirmi yıllık izlemde klozapin kullananlarda pnömoni kümülatif sıklığı %29,5, ileus sıklığı %5,3 bulunmuş ve her ikisi de artmış ölümle ilişkilendirilmiştir; bunlar klozapinin en kaygı verici ve yaşamı tehdit eden yan etkileridir.
Klozapin tedaviye dirençli şizofrenide en etkili seçenek olmakla birlikte yüksek bir istenmeyen olay yükü taşıdığı için, bu olaylar 25 yıla varan izlem süresi olan boylamsal bir biyobanka veri tabanı çalışmasıyla incelendi ve klozapin diğer antipsikotiklerle ve ayrıca özel olarak olanzapinle karşılaştırıldı. FinnGen biyobanka projesinden şizofrenisi olan ve klozapin kullanan toplam 2.659 katılımcı belirlendi; klozapin kullanımı sırasında sıklığı artan hastalıklar ve sağlıkla ilgili olaylar, bunların yıllar içindeki görülme ve yineleme oranları, ilacı bırakmaya ve ölümlere etkisi çalışıldı. İncelenen 2.157 hastalık ve sağlıkla ilgili olaydan 27'sinin klozapin kullanımı sırasında sıklığının arttığı bulundu. Sıklığı artan ana kategoriler gastrointestinal hipomotilite, nöbetler, pnömoni, diğer akut solunum yolu enfeksiyonları ve taşikardi ile birlikte nötropeni ve tip 2 diyabetti. Klozapin başlandıktan sonraki 20 yıl boyunca kümülatif görülme sıklığı (cumulative incidence) pnömoni için %29,5, ileus için %5,3 olarak hesaplandı ve bu iki olay artmış ölümle de ilişkiliydi. Klozapini bırakanların yaklaşık yarısı kullanım sırasında sıklığı artan olaylardan en az birini yaşamıştı; ancak yalnızca ilaca bağlı nötropeni ve epilepsi ilacı bırakma riskini artırıyordu. Sonuç olarak ileus ve pnömoni, klozapin kullanımıyla ilişkili en kaygı verici ve yaşamı tehdit eden istenmeyen olaylar olarak öne çıkıyor.
Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Taipale, H., et al. (2026, September 23). Adverse events under clozapine treatment [Symposium presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden.
Vancouver: Taipale H, et al. Adverse events under clozapine treatment [symposium presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden.
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Açığı kapatmak: erişkin DEHB ilacı başlanmadan önce EKG sevk uyumunun iyileştirilmesi, kapalı döngü klinik denetim
- Anksiyete bozukluğu olan hastalarda psikobiyotik müdahalesi: ısıl işlem görmüş Lactobacillus paracasei PS23'ün etkilerini inceleyen çift kör randomize kontrollü çalışma
- Otizm spektrum bozukluğunda bumetanidin tedavi edici potansiyeli: güncel kanıtlar ve gelecek yönelimleri
- Verbaskozid ile otizm spektrum bozukluğu tedavisinin mekanizmaları: ağ farmakolojisi, moleküler yerleştirme ve moleküler dinamik temelli inceleme
- Otizm spektrum bozukluğunun çekirdek belirtilerinin tedavisinde kannabidiol: sistematik derleme