Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV1222

E-PosterPsikoz ve ŞizofreniSistematik derleme

Hayal kurma psikozla ilişkili mi? psikiyatrik örneklemlerde bir sistematik derleme

IS DAYDREAMING LINKED TO PSYCHOSIS?A SYSTEMATIC REVIEW IN PSYCHIATRIC SAMPLES

Sunan: Alessia Maffucci

Ülke: Italy

Kurum: University of Campania "L. Vanvitelli", Department of Psychiatry

Hayal kurma, psikotik belirtilerle ilişkili olabilecek tanılar ötesi bir bilişsel süreç olarak görünmektedir, ancak eldeki kanıt yalnızca üç çalışmaya dayanmaktadır.

Amaç, psikiyatrik örneklemlerde hayal kurma (daydreaming) özellikleri ile psikotik belirtiler arasındaki ilişkiyi incelemektir; özellikle uyumsuz hayal kurma (maladaptive daydreaming) boyutsal bir bilişsel fenomen olarak ele alınmıştır. Derleme PRISMA 2020 çerçevesine göre yürütülmüş, protokol PROSPERO'ya önceden kaydedilmiştir (kayıt numarası CRD420261288388). Mart 2026'ya kadar PubMed, Embase, Web of Science ve Uluslararası Uyumsuz Hayal Kurma Araştırmaları Konsorsiyumu deposu taranmış; psikotik belirtileri olan psikiyatrik örneklemleri ve standart hayal kurma ölçümlerini içeren çalışmalar uygun kabul edilmiş, veri çıkarımı ve yanlılık riski değerlendirmesi bağımsız değerlendiricilerce yapılmıştır. Taramada 1638 kayıt belirlenmiş (Embase n = 1427, Web of Science n = 113, PubMed n = 60, atıf taraması n = 38), 813 kayıt yinelenme nedeniyle çıkarılmış, 825 çalışma başlık ve özet düzeyinde taranmış, 819'u dışlanmış, tam metin için aranan 5 çalışmanın tamamına ulaşılmış ve uygunluk değerlendirmesi sonrası 2 çalışma dışlanarak (yanlış müdahale n = 1, yanlış çalışma deseni n = 1) derlemeye 3 çalışma alınmıştır. Heterojenlik nedeniyle meta analiz yerine anlatısal sentez yapılmış, kanıt kesinliği GRADE yaklaşımıyla değerlendirilmiştir. Sonuç olarak hayal kurmanın psikotik belirtilerle ilişkili, tanılar ötesi bir bilişsel süreci temsil edebileceği, bunda bozulmuş gerçeklik izleme (reality monitoring) ve üstbilişsel işlev bozukluğu gibi mekanizmaların rol alabileceği belirtilmektedir. Nedensel ilişkilerin ve klinik doğurguların aydınlatılması için yüksek nitelikli boylamsal araştırmalara gereksinim vardır.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Maffucci, A., et al. (2026, September 23-26). Is daydreaming linked to psychosis?a systematic review in psychiatric samples [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1607

Vancouver: Maffucci A, et al. Is daydreaming linked to psychosis?a systematic review in psychiatric samples [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1607

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri