Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV1188

E-PosterPsikofarmakolojiOlgu sunumu

Tedaviye dirençli şizofrenide düşük dozla yeniden titrasyon sırasında erken klozapine bağlı nöbet: olgu sunumu

EARLY CLOZAPINE-INDUCED SEIZURE DURING LOW-DOSE RE-TITRATION IN TREATMENT-RESISTANT SCHIZOPHRENIA: A CASE REPORT

Sunan: Homayun Shahpesandy

Ülke: United Kingdom

Kurum: Lincolnshire Partnership NHS Foundation Trust

Yavaş ve dikkatli bir yeniden titrasyon sırasında 100 mg/gün gibi düşük bir dozda jeneralize tonik klonik nöbet gelişmiş, nöbeti prodromal miyoklonus önceleyerek erken uyarı işareti oluşturmuştur.

Posterde klozapinin tedaviye dirençli şizofrenide (treatment resistant schizophrenia, TRS) altın standart olduğu, nöbetlerin seyrek ancak klinik olarak önemli olduğu, riskin genellikle dozla ilişkili olmakla birlikte titrasyon ya da yeniden titrasyon sırasında da ortaya çıkabildiği ve daha önce klozapinle ilişkili nöbet geçirmiş olmanın yeniden maruziyette yatkınlığı artırabileceği belirtilmektedir. Yöntem, klinik kayıtlar, tetkikler ve çok disiplinli izleme dayanan tek hastalık olgu sunumudur. Kırklı yaşlarda, TRS tanılı bir kadın hasta 2026 yılının başında emredici işitsel varsanılar, intihar düşüncesi ve belirgin sıkıntı ile seyreden ağır bir psikotik alevlenme nedeniyle yatırılmıştır; ilk psikotik atak 2014'te doğum sonrasında başlamış, haloperidol, risperidon, paliperidon ve olanzapin etkisiz kalmış, 2016'da başlanan klozapinle belirgin düzelme ve yaklaşık sekiz yıllık remisyon sağlanmıştır. Mayıs 2021'de 4.550 mg'lık kasıtlı klozapin aşırı alımının ardından jeneralize tonik klonik nöbet geçirmiş, Aralık 2024'te kırmızı ZTAS sonucu nedeniyle klozapin kesilmiş, alternatif antipsikotikler alevlenmeyi denetleyemeyince hastanın isteğiyle Mart 2026'da yakın izlemli yeniden başlama yapılmıştır. Klozapin 3 Mart'ta başlanıp yavaşça 100 mg/gün'e çıkarılmış, 20 Mart'ta hipersalivasyon, kabızlık ve istemsiz bilek sıçramaları görülmüş, 21 Mart'ta miyoklonusu izleyen tanıksız düşme ve yaklaşık 4 dakika süren jeneralize tonik klonik nöbet gelişmiş; tabloya siyanoz, hipersalivasyon, idrar kaçırma, dil ısırma ve postiktal konfüzyon eşlik etmiştir. Klozapin durdurulmuş, EEG, beyin MR ve MR venografi normal bulunmuş, ZTAS yine kırmızı sonuçlanmış, 2 Nisan ile 13 Mayıs arasında olanzapin 25 mg günde tek doz, ardından amisülpirid 150 mg günde iki doza titre edilmiş, hasta kısmi klinik düzelmeyle 19 Mayıs'ta taburcu edilmiştir. Sonuç olarak klozapine bağlı nöbetlerin dikkatli düşük doz yeniden titrasyonda da ortaya çıkabileceği, prodromal miyoklonusun, önceki nöbet öyküsünün ve hızlı çok disiplinli yanıtın daha güvenli yeniden deneme kararlarında belirleyici olduğu vurgulanmaktadır.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Shahpesandy, H., et al. (2026, September 23-26). Early clozapine-induced seizure during low-dose re-titration in treatment-resistant schizophrenia: a case report [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1551

Vancouver: Shahpesandy H, et al. Early clozapine-induced seizure during low-dose re-titration in treatment-resistant schizophrenia: a case report [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1551

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri