Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
EV1130
Olası 'ağız kuruluğundan uykusuz gecelere giden hat': bir klinik hipotezin çözümlenmesi
THE POSSIBLE "DRY MOUTH TO SLEEPLESS NIGHTS PIPELINE": UNPACKING A CLINICAL HYPOTHESIS
Sunan: Filipe Varino
Ülke: Portugal
Kurum: ULS Santa Maria
Antidepresana bağlı ağız kuruluğunun artmış sıvı alımı yoluyla noktüriye yol açtığı yolağı biyolojik olarak akla yatkın olsa da doğrudan kanıtla desteklenmemektedir.
Çalışmanın amacı antidepresana bağlı kserostominin (xerostomia, ağız kuruluğu) artmış sıvı alımı ve gece poliürisi yoluyla noktüriye katkıda bulunup bulunmadığını ve bu yolaktaki her basamağı destekleyen kanıtı, noktürinin uykusuzluk üzerindeki olası etkisi dahil olmak üzere değerlendirmektir. Yöntem olarak PubMed, Embase ve Cochrane Library kullanılarak bir kapsam derlemesi (scoping review) yürütülmüş; aramalar antidepresanlar ve kserostomi, kserostomi ve sıvı alımı, sıvı alımı ve noktüri ya da gece poliürisi, antidepresanlar ve noktüri olmak üzere dört alana ayrılmıştır. MeSH ve serbest metin terimleri birleştirilmiş, erişkinlerde yürütülen klinik ve gözlemsel çalışmalar dahil edilmiş, atıf zincirleme ile ek kaynaklar belirlenmiş ve kanıt anlatısal olarak sentezlenmiştir. Bulgulara göre antidepresanlar ile kserostomi, gece poliürisi ile noktüri ve noktüri ile uyku bozulması arasındaki ilişkiler güçlü kanıtla desteklenmekte; antidepresanları üriner belirtilere bağlayan kanıt ise orta düzeyde ve karıştırıcı etkenlerle örtülüdür. Buna karşılık kserostomiyi artmış sıvı alımına bağlayan veriler sınırlı ve büyük ölçüde dolaylıdır, sıvı alımını niceleyen çalışma sayısı azdır; artmış içme davranışı idrar üretimine katkıda bulunabilse de noktürinin birincil nedeni olarak rolü tutarsızdır. Antidepresana bağlı kserostomiden noktüriye uzanan yolağın tamamını doğrudan değerlendiren bir çalışma bulunmamış, noktürinin uyku bölünmesi ve uykusuzlukla tutarlı biçimde ilişkili olduğu görülmüştür. Yazarlar bu mekanizmanın büyük olasılıkla küçük ya da hastaya özgü bir katkı sağladığını ve ileriye dönük çalışmalara gereksinim duyulduğunu belirtmektedir.
Orijinal postere gitBu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Varino, F., et al. (2026, September 23-26). The possible "dry mouth to sleepless nights pipeline": unpacking a clinical hypothesis [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2078
Vancouver: Varino F, et al. The possible "dry mouth to sleepless nights pipeline": unpacking a clinical hypothesis [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/2078
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Açığı kapatmak: erişkin DEHB ilacı başlanmadan önce EKG sevk uyumunun iyileştirilmesi, kapalı döngü klinik denetim
- Anksiyete bozukluğu olan hastalarda psikobiyotik müdahalesi: ısıl işlem görmüş Lactobacillus paracasei PS23'ün etkilerini inceleyen çift kör randomize kontrollü çalışma
- Otizm spektrum bozukluğunda bumetanidin tedavi edici potansiyeli: güncel kanıtlar ve gelecek yönelimleri
- Verbaskozid ile otizm spektrum bozukluğu tedavisinin mekanizmaları: ağ farmakolojisi, moleküler yerleştirme ve moleküler dinamik temelli inceleme
- Otizm spektrum bozukluğunun çekirdek belirtilerinin tedavisinde kannabidiol: sistematik derleme