Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV0489

E-PosterPsikofarmakolojiGeriye dönük hizmet değerlendirmesi

İlk atak psikozda antipsikotik reçeteleme tercihlerinin yeniden değerlendirilmesi

RE-EVALUATION OF ANTIPSYCHOTIC PRESCRIBING CHOICES IN PATIENTS WITH FIRST EPISODE PSYCHOSIS

Sunan: Maryam Zaman

Ülke: United Kingdom

Kurum: Brighton and Sussex Medical School

İlk atak psikozda başlangıç antipsikotik seçimi bakım ekibine göre anlamlı biçimde değişmekte ve seçilen ilaç 12. ayda tedaviye devam etme olasılığını anlamlı olarak etkilemektedir.

Çalışma, ilk atak psikozda (first episode psychosis, FEP) farklı bakım ekiplerinin başlangıç antipsikotik (antipsychotic, AP) seçimlerindeki farkları, bu seçimlerin çalışma süresince değişip değişmediğini ve 12. ayda hangi ilaçların sürdürüldüğünü incelemeyi amaçlamıştır. Geriye dönük hizmet değerlendirmesi deseninde, 577 kişilik erken müdahale servisi (Early Intervention Service, EIS) hasta yükünden 249 olgu dışlama ölçütleriyle çıkarılmış ve 328 hasta değerlendirmeye alınmıştır; veriler Carenotes kayıtlarından alınmış, hastalar başlangıçtaki bakım ekibine göre EIS (n=60), EIS dışı toplum ekibi (n=121) ve yatan hasta ekibi (n=147) olarak ayrılmıştır. Reçeteleme örüntüleri ekipler arasında anlamlı farklılık göstermiştir (p=0,003): EIS ekibinde en sık aripiprazol (%41) seçilirken, EIS dışı toplum ekibinde olanzapin %55, yatan hasta ekibinde olanzapin %68 oranıyla öne çıkmıştır. On ikinci ayda hastaların %72'si bir antipsikotik kullanmayı sürdürürken %28'inin hiç antipsikotik kullanmadığı saptanmıştır. Başlangıçta başlanan ilaca devam oranı aripiprazolde %52, olanzapinde %35 bulunmuş ve başlangıç antipsikotik seçimi 12. ayda ilaca devamla anlamlı ilişkili çıkmıştır (p=0,015). Poster, yan etki (side effect, SE) yükü daha düşük olan antipsikotiklerin daha yüksek olasılıkla sürdürüldüğünü, devamlılığın ise daha az alevlenme, daha az yeniden yatış ve kronikleşmede azalma ile ilişkili olduğunu vurgulamaktadır. Sonuç olarak uzman olmayan servislerin olanzapini belirgin biçimde tercih etmesi, yan etki yükü ve yüksek bırakma ya da değiştirme oranları nedeniyle dikkat çekici bulunmuştur.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Zaman, M., Fallon, J., Brooke, A., & Tierney, O. (2026, September 23-26). Re-evaluation of antipsychotic prescribing choices in patients with first episode psychosis [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/840

Vancouver: Zaman M, Fallon J, Brooke A, Tierney O. Re-evaluation of antipsychotic prescribing choices in patients with first episode psychosis [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/840

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri