Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV0050

E-PosterBağımlılıkKesitsel anket çalışması (iki dalga) ve literatür derlemesi

Yaşam boyu oyun oynama bozukluğu

GAMING DISORDER ACROSS THE LIFESPAN

Sunan: Daniel Stjepanovic

Ülke: Australia

Kurum: The University of Queensland

İleri yaştaki oyuncular diğer yaş gruplarıyla benzer sıklıkta oyun oynamakta, ancak oyun oynama bozukluğu ölçütlerini ve oyuna bağlı zararları daha az bildirmektedir.

Amaç, oyun araştırmalarında çoğunlukla dışlanan ileri yaş grubunun oyun oynama örüntüsünü ve oyundan zarar görüp görmediğini incelemektir. Poster önce literatürü özetlemekte, ardından International Gaming Study'nin iki dalgasına dayanmaktadır: 2022 dalgasında Avustralya, Kanada, ABD ve Birleşik Krallık'tan 955 kişi (18-25, 26-40, 41-64 ve 65 yaş ve üzeri olmak üzere dört yaş grubu), 2024 dalgasında Avustralya, Çin, Endonezya ve Hollanda'dan 600 kişi (18-25, 26-40 ve 41-64 yaş grupları) yer almış; her iki kesitsel ankete haftada en az 3 saat oyun oynayan, 18 yaş ve üzeri, bilgilendirilmiş onam veren katılımcılar alınmıştır. IGDT-10 kesme puanına ulaşmayanların oranı 18-25 yaş grubunda %73, 26-40 yaş grubunda %67, 41-64 yaş grubunda %89 ve 65 yaş ve üzerinde %98 olarak gösterilmiş, yani kesme puanını karşılama oranı yaşla birlikte azalmıştır. Zarar göstergelerinden azalmış öz bakım bildirimi 18-25 yaş grubunda %37,23, 26-40 yaş grubunda %30,91, 41-64 yaş grubunda %17,29 ve 65 yaş ve üzerinde %9,38 bulunmuş; ileri yaştakiler maddi kayba bağlı sıkıntı ya da ev sorumluluklarının aksaması gibi zararları da daha az bildirmiştir. Oyun oynama sıklığında yaş grupları arasında anlamlı fark saptanmazken, tek oturumda 3 saatin ve 6 saatin üzerinde yoğun oyun en yaşlı grupta daha seyrek görülmüştür; ileri yaştakiler daha çok boş zamanlarında oynamaktadır. Yazarlar oyun süresinin ve oyuna ayrılan zamanın türünün ileri yaşta koruyucu etken olarak işlev görebileceğini, bu koruyucu etkenlerin anlaşılmasının genç oyuncularda zararın azaltılmasına da katkı sağlayabileceğini belirtmektedir.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Stjepanovic, D. (2026, September 23-26). Gaming disorder across the lifespan [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1579

Vancouver: Stjepanovic D. Gaming disorder across the lifespan [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/1579

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri