Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

EV0009

E-PosterBağımlılıkOlgu sunumu

Günde 400 mg diazepam

400 MG DIAZEPAM DAILY!!!!!!?

Sunan: Anela Purisic

Ülke: Montenegro

Kurum: Clinical Center of Montenegro

Üç yıldır yüksek doz, son altı aydır günde 400 mg diazepam kullanan genç erişkin bir hastada yatarak yürütülen kademeli doz azaltımı ve psikoterapi ile psikotik belirtiler olmaksızın taburculuk sağlanmıştır.

Olgu, çok yüksek doz benzodiazepin kullanımının klinik görünümünü ve hastanede yürütülen tedavi sürecini aktarmayı amaçlamaktadır. Kliniğe başvuruda tikler ve trismus gözlenen, göz teması kuran ancak sözel iletişimi derinleşmeyen genç erişkin bir erkek hastanın psikiyatri kliniğine yatışı düzenlenmiştir. Öyküsünde son üç yıldır her gün yüksek miktarda diazepam aldığı, son altı aydır günde 400 mg kullandığı ve ilacın teminine tüm ailenin katıldığı, bilginin annesi tarafından doğrulandığı belirtilmektedir; erken çocuklukta babadan ayrılma ve süregelen işlevsiz ilişki bildirilmiştir. Klinik değerlendirmede ajitasyon ve saldırgan dürtü olarak beliren mikropsikotik dönemler, konfabülasyonlarla giden yorumlayıcı tutum, belirgin gerginlikle seyreden psikotik anksiyete, somatizasyonlar ve panik ataklar, azalmış duygusal rezonans tanımlanmıştır. Tam kan sayımı referans değerlerinde olup biyokimyada GLC 8,1; CRP 7,7; LDH 234; TG 3,30 saptanmış, idrarda benzodiazepin pozitif, diğer maddeler negatif bulunmuş ve kraniyal bilgisayarlı tomografide anlamlı değişiklik izlenmemiştir. Yatışın ilk gününde düzenli olarak oral 60 mg diazepam, gerektiğinde ek 2x10 mg ve ilk iki gün 15 mg intravenöz uygulanmış; başlangıç dozundan tam doza çıkılan duygudurum düzenleyici eklenmiş, 25 mg klozapin yan etkiler nedeniyle üçüncü günde kesilmiş, ayrıca antidepresan ve üç hafta süreyle ek ilaç tedavisi ile ilk iki gün intravenöz sıvı ve vitamin desteği verilmiş, hastanın izleyebildiği ölçüde akılcı duygusal davranışçı terapi (REBT) teknikleri uygulanmıştır. Üç haftanın sonunda diazepam 5 mg 8x1 biçiminde düzenlenerek kademeli azaltımına geçilmiş; taburculukta psikotik dönem görülmemiş, birkaç günde bir kısa süreli panik ataklar sürmüş ancak öğrenilen psikoterapötik tekniklerle denetlenebilmiş, hasta tedavisini sürdürmüş ve çalışmaya devam etmiştir.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Purisic, A., & Ljutica, I. . (2026, September 23-26). 400 mg diazepam daily!!!!!!? [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/357

Vancouver: Purisic A, Ljutica I. 400 mg diazepam daily!!!!!!? [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/357

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri