Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

SO469

Kısa Sözlü Poster SunumuHalk Sağlığı ve EpidemiyolojiKesitsel çalışma

Yaşanılan mahallenin sosyoekonomik dezavantajı ve ABD'li gazilerde ruh sağlığı

NEIGHBORHOOD SOCIOECONOMIC DISADVANTAGE AND MENTAL HEALTH AMONG U.S. VETERANS

Sunan: Ian Fischer

Ülke: United States of America

Oturum: 4560 - PARALLEL SHORT ORAL POSTER SESSIONS: PUBLIC HEALTH & EPIDEMIOLOGY - Part VII

Tarih: Sat, 26.09.2026

Nesnel olarak ölçülen mahalle düzeyindeki sosyoekonomik dezavantaj, bireysel risk etmenlerinden bağımsız olarak gazilerde güncel majör depresif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu ve intihar düşüncesiyle ilişkilidir.

Amaç, ulusal Alan Yoksunluk İndeksi (Area Deprivation Index, ADI) ile ölçülen mahalle düzeyindeki sosyoekonomik dezavantajın, bireysel risk etmenleri denetlendikten sonra ABD'li gazilerde güncel majör depresif bozukluk (MDB), travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve intihar düşüncesiyle ilişkili olup olmadığını incelemektir. Veriler 2019-2020'de olasılık temelli ulusal temsili örneklemle yürütülen Gazilerde Ulusal Sağlık ve Dayanıklılık Çalışması'ndan alınmış, 4.069 gazi değerlendirilmiştir (ortalama yaş 62,2 yıl, SS 15,7; %90,2 erkek; %78,1 Hispanik olmayan beyaz). Dezavantaj, ABD Nüfus Sayımı ve Amerikan Toplum Araştırması verilerinden sayım bloğu grubu düzeyinde türetilen 2020 ulusal ADI ile eğitim, istihdam, gelir ve yoksulluk ile konut koşullarına ilişkin 17 gösterge üzerinden ölçülmüş; sosyodemografik, askerlik, travmayla ilişkili, psikiyatrik ve tıbbi eş değişkenler için düzeltilmiş lojistik regresyon modelleri kurulmuştur. Düzeltme sonrasında ADI'deki her bir desil artışı güncel MDB için %8, TSSB için %7 ve intihar düşüncesi için %5 daha yüksek olasılıkla ilişkili bulunmuştur. En az dezavantajlı desilden en dezavantajlı desile geçildiğinde tahmini yaygınlık güncel MDB'de %4,7'den %13,3'e, güncel TSSB'de %3,3'ten %9,5'e ve güncel intihar düşüncesinde %5,3'ten %12,5'e yükselmiştir. Yazarlar kronik stres, sosyal kopukluk ve daha az toplum kaynağının bu ilişkiyi açıklayabileceğini belirtmektedir. Sonuç olarak mahalle düzeyindeki bağlamın psikiyatrik araştırma, risk değerlendirmesi ve önleme stratejilerine katılması, kişilerin nerede yaşadığının en yüksek riskli grupları belirlemede ve sahaya yönelik hizmetleri yönlendirmede kullanılması önerilmektedir.

Orijinal postere git

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Fischer, I., et al. (2026, September 26). Neighborhood socioeconomic disadvantage and mental health among u.s. veterans [Poster presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/374

Vancouver: Fischer I, et al. Neighborhood socioeconomic disadvantage and mental health among u.s. veterans [poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/374

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri