Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

Diğer OturumlarDamgalanma ve İyileşmeDerleme / görüş

Küresel ruh sağlığı için yaşanmışlık deneyimi uzmanlığı

Lived experience expertise for global mental health

Sunan: Ramya Pillutla

Ülke: India

Oturum: 3200 - SPECIALIST CORNER: EXPERT GROUP ON LIVED & FAMILY EXPERIENCE

Tarih: Thu, 24.09.2026, 17:54 - 18:06

Salon: Hall A2

Yaşanmışlık deneyimi olan kişilerin klinik uygulama, araştırma ve politikaya anlamlı katılımı yalnızca meşruiyet için değil, hakların korunması için de zorunludur, ancak resmi iş birliği hâlâ yaygın değildir.

Sunum, yaşanmışlık deneyimi (lived experience) olan kişilerin anlamlı katılımının etkili ve konuyla ilgili ruh sağlığı bakımı, araştırması ve politikası için kritik bir bileşen olduğunu, buna karşın resmi iş birliğinin evrensel olmaktan uzak kaldığını ele almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2020 Ruh Sağlığı Atlası'na (Mental Health Atlas) göre araştırmaya katılan ülkelerin yalnızca %35'i hizmet kullanıcısı ya da aile ve bakım veren örgütleriyle süregelen resmi bir ortaklık bildirmiştir. Bu boşluk mevzuatın kendisinde de görünürdür: birçok ulusal ruh sağlığı ve hukuki ehliyet yasası, ayrımcı olarak tanımlanan ve yaşanmışlık deneyimi olan kişilerin uzun süredir talep ettiği pratik gerçeklikleri ve güvenceleri yansıtmayan yerine karar verme ile vesayet düzenlemeleri gibi hükümleri korumaktadır. Sunum, yaşanmışlık deneyimi uzmanlığının klinik uygulama, araştırma ve politikaya dahil edilmesinin neden yalnızca meşruiyet açısından değil hakların korunması açısından da gerekli olduğunu, Engelli Hakları Sözleşmesi'nin (CRPD) engelli kişileri kendilerini etkileyen kararlarda danışma ve etkin biçimde katma yükümlülüğü gibi çerçevelere dayandırarak ortaya koymaktadır. Ardından anlamlı katılım için ilkeler pratik gereklilikler ve somut rehberlik biçiminde sıralanmaktadır: danışma yerine birlikte üretim (co-production), yönetişim düzeyinde katılım, yeterli ücretlendirme ve yaşanmışlık deneyimi toplulukları içindeki çeşitliliğin tanınması.

Bu çalışmaya nasıl atıf yapılır?

APA 7: Pillutla, R., et al. (2026, September 24). Lived experience expertise for global mental health [Oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden.

Vancouver: Pillutla R, et al. Lived experience expertise for global mental health [oral presentation]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden.

Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.

Tüm WCP 2026 özetleri