Bu sayfa, 26. Dünya Psikiyatri Kongresi'nde sunulan çalışmanın yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi sunan yazarlardır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.
EV0816
Yaşlı erişkinlerde akıllı cihaz kullanımı ile depresyon arasındaki ilişki: 2023 Kore Yaşlı Araştırması verileriyle kesitsel bir çalışma
RELATIONSHIP BETWEEN SMART DEVICE USE AND DEPRESSION AMONG OLDER ADULTS: A CROSS-SECTIONAL STUDY USING THE 2023 KOREAN ELDERLY SURVEY
Sunan: Lei Han
Ülke: Korea, Republic of
Kurum: Yonsei University, Department of Occupational Therapy
Yaşlı erişkinlerde akıllı cihaz sahipliği daha düşük depresyon puanlarıyla ilişkiliyken, cihaz kullanımı ve kullanım süresinin uzaması daha yüksek depresyon puanlarıyla ilişkilidir ve ilişkinin yönü kullanım amacına göre değişmektedir.
Amaç, yaşlı erişkinlerde akıllı cihaz kullanım örüntüleri ile depresyon arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem olarak 2023 Kore Yaşlı Araştırması verileri kullanılmış, son analize 9.951 yaşlı erişkin alınmıştır; bağımlı değişken depresyon puanı, bağımsız değişkenler akıllı cihaz sahipliği, cihaz kullanım durumu, kullanım süresi ve özgül kullanım amaçlarıdır ve çoklu doğrusal regresyon analizi SPSS 26 ile yapılmıştır. Model istatistiksel olarak anlamlıdır (F(16, 9934)=61,097, p<0,001) ve depresyon puanlarındaki varyansın %9,0'unu açıklamaktadır (R2=0,090; düzeltilmiş R2=0,088). Akıllı cihaz sahipliği daha düşük depresyon puanlarıyla (B=-1,015; standart hata 0,115; β=-0,135; p<0,001; %95 GA -1,241 ila -0,789), buna karşılık cihaz kullanımı (B=0,723; β=0,107; p<0,001) ve günlük kullanım süresinin uzaması (B=0,001; p=0,003) daha yüksek depresyon puanlarıyla ilişkilidir. Cihazın mesaj alma (B=-0,425), mesaj gönderme (B=-0,390), bilgi arama (B=-0,326), fotoğraf çekme (B=-0,386), müzik dinleme (B=-0,315), elektronik ticaret (B=-0,430) ve finansal işlemler (B=-0,497) amacıyla kullanılması daha düşük depresyon puanlarıyla ilişkili bulunmuştur (tümü p<0,01). Görüntülü arama, oyun, video izleme, sosyal ağ kullanımı, uygulama arama ile restoran ya da hastane randevusu alma için anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak yaşlı erişkinlerde akıllı cihaz kullanımı depresyon düzeyiyle anlamlı biçimde ilişkilidir ve ilişkinin yönü kullanım örüntüsüne göre değiştiğinden, depresyon önleme ve dijital sağlık girişimlerinde hem dijital erişim hem de kullanım biçimi dikkate alınmalıdır.
Orijinal postere gitBu çalışmaya nasıl atıf yapılır?
APA 7: Han, L., Wang, Y., & Jung, M. (2026, September 23-26). Relationship between smart device use and depression among older adults: a cross-sectional study using the 2023 korean elderly survey [E-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026), Stockholm, Sweden. https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/574
Vancouver: Han L, Wang Y, Jung M. Relationship between smart device use and depression among older adults: a cross-sectional study using the 2023 korean elderly survey [e-poster]. 26th WPA World Congress of Psychiatry (WCP 2026); 2026 Sep 23-26; Stockholm, Sweden. Available from: https://cslide.ctimeetingtech.com/wcp26/attendee/eposter/file/574
Yazar adları ve başlık biçimi kongre sisteminden otomatik oluşturulmuştur; kullanmadan önce orijinal posterle karşılaştırın.
Aynı konudan
- Geç ADHD tanısıyla yaşamak: nitel bir çalışma
- Yaşlı erişkinlerin ruh sağlığı bakımında terapötik bir araç olarak sanat: grup temelli klinik yaklaşım
- Avustralya melbourne'de yaşlı yetişkinler için bir otizm değerlendirme hizmetinin geliştirilmesi
- Kuşaklar boyunca yaşlı erişkinlerde otizmin tanınmaması: geç yaşam psikiyatrisi için çıkarımlar
- Dil solarken: ilerlemiş akıcı olmayan primer progresif afazide sosyal bağı korumak için partner destekli iletişim