Bu sayfa, ESTD 2026'da sunulan posterin yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış Türkçe özetidir. Çalışmanın sahibi poster yazarlarıdır; atıf için orijinal kaynağa başvurun.

P1305

Nörobilim ve FizyolojiDeneysel çalışma protokolü

Peritravmatik algının istenmeyen anıların oluşumuna etkisi: çalışma protokolü

The impact of peritraumatic perception on the formation of intrusive memories: a study protocol

Yazarlar: Pensel MC, Mertens Y, Dietiker L, Tryfonos A, Fries F, Abu-Rub H, Dietrich E, Asadi H, Pakos J, Bach DR, Jovanovic M, Brewin C, Philipsen A, Braun N

Kurum: Department of Psychiatry and Psychotherapy, University Hospital Bonn; IF Weinheim Institute, Cologne; University of Zurich; Institute for Digital Medicine, University of Bonn; University College London

Ülke: Almanya

Konu: Nörobilim ve Fizyoloji

Desen: Deneysel çalışma protokolü

Sanal gerçeklikte ayı saldırısı senaryosuyla, travma anındaki benmerkezci ya da dışmerkezci algının sonraki istenmeyen anı sayısını nasıl etkilediği sınanıyor; ön veriler çalışmanın güvenli olduğunu gösteriyor.

TSSB'de ikili temsil kuramına göre aşırı stres dikkat odağını daraltarak bilinçli erişilebilir bilgiyi azaltabilir ve istenmeyen (intrusive) anıları kolaylaştırabilir; tehdidin peritravmatik algısı peritravmatik disosiyasyondan da etkilenebilir ve bu yeterince anlaşılmamış. Çalışma, sanal gerçeklik (VR) ortamında beklenmedik bir ayı saldırısını farklı deneysel koşullarda canlandırıyor: görsel algının değiştirilmediği grup (Grup 1), benmerkezci işlemi artırmak için çevresel görüş alanının kısıtlandığı grup (Grup 2) ve dışmerkezci işlemi desteklemek için yukarıdan, üçüncü kişi bakışıyla izlenen grup (Grup 3). Bonn Üniversite Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nde 18-65 yaş arası sağlıklı gönüllüler (grup başına 30, toplam 90) ruh sağlığı ve travma taramasından sonra rastgele gruplara atanıyor. Başlangıçta ACE, LEC-5, DES-II, Cambridge Duyarsızlaşma Ölçeği ve görsel imgelem canlılığı; VR öncesi ve sonrası SUDS, durumluk duyarsızlaşma, disosiyasyon gerilimi ve öz değerlendirme mankenleri ölçülüyor, deney sırasında elektrodermal etkinlik ve kalp hızı kaydediliyor; ardından bir hafta boyunca akıllı telefon uygulamasıyla ekolojik anlık değerlendirme (EMA) yoluyla istenmeyen anılar kaydediliyor. Birincil sonuç grup başına ortalama istenmeyen anı sayısı; en çok anının benmerkezci grupta, sonra değiştirilmemiş, en az dışmerkezci grupta olması bekleniyor. Poster sunumu sırasında katılımcıların 79/90'ından (%88) veri toplanmış; ön verilere göre kişi başı yaklaşık 0-10 arası istenmeyen anı oluşmuş, grup başına haftalık ortalama 2-3 civarında ve bugüne kadar istenmeyen olay bildirilmemiş. Gruplara özgü sonuçlar veri toplama tamamlanınca sunulacak.

Posterde yazarlar soyadı ve baş harfle yazılı; aynen alındı

Tüm ESTD 2026 özetleri