# Lacan insan hakkında ne söyler

- URL: https://alisanburak.com/ar/lacan-insan-hakkinda-ne-soyler
- Language: ar
- Last updated: 2026-10-05
- Page title: Lacan insan hakkında ne söyler | Assoc. Prof. Dr. Alişan Burak Yaşar

> 🪞 Benlik doğuştan bütün değildir; onu bir aynadan ödünç alırız. Fransız psikiyatrist ve psikanalist Jacques Lacan'a göre insan, dile girdiği andan itibare

ترجمة هذه الصفحة قيد الإعداد؛ يُعرض النص التركي الأصلي حاليًا. [اقرأ النص الأصلي](https://alisanburak.com/lacan-insan-hakkinda-ne-soyler)

[← العودة إلى المدونة](https://alisanburak.com/ar/blog)

# Lacan insan hakkında ne söyler

5 أكتوبر 2026Güncel Makaleler

🪞 Benlik doğuştan bütün değildir; onu bir aynadan ödünç alırız. Fransız psikiyatrist ve psikanalist Jacques Lacan'a göre insan, dile girdiği andan itibaren bölünmüş bir özne olarak var olur.

Lacan'ın 1936'da ilk kez sunduğu ayna evresi tezine göre altı ile on sekiz aylık bebek, aynadaki görüntüsünü henüz sahip olmadığı bir bütünlük olarak tanır. Bu erken özdeşleşme benliği kendi dışındaki bir imgeye bağlar; Lacan buna méconnaissance, yani yanlış tanıma, der.

🧠 Lacan'a göre bilinçdışı bir dil gibi yapılanır ve arzumuz çoğunlukla ötekinin arzusudur. Bu, yaygın sanının tersidir: benliğimizi içeriden, hazır bir bütün olarak taşımayız; onu dilin ve toplumsal kuralların oluşturduğu sembolik düzenin içinde, dışarıdan kurarız.

Bunun günlük karşılığı somut: beğenilme arayışı çoğu zaman kendi isteğimiz sandığımız şeyin aslında ötekinin beklentisi olduğunu gösterir. Kendini tam olarak tanımamak bir eksiklik değil, öznenin yapısal hâlidir; ideal imgeyle aradaki fark kapatılması gereken bir kusur değildir.

Bu içerik Jacques Lacan'ın psikanalitik kuramını tanıtım amacıyla özetler, tanı ya da tedavi tavsiyesi değildir. Kuramın deneysel doğrulanabilirliği literatürde tartışmalıdır.

Kaynaklar: Johnston (2025), Stanford Encyclopedia of Philosophy · Wikipedia, "Mirror Stage" · Wikipedia, "Objet Petit A"

[Sunum dosyasını indirin](https://panel.alisaninblogu.com/medya/20261005-201133-lacan-insan-hakkinda-ne-soyler.pdf)

[Bilimsel kaynaklar için → TIKLAYINIZ](https://panel.alisaninblogu.com/medya/20261005-201133-lacan-insan-hakkinda-ne-soyler.pdf)

[← Önceki Psikiyatrik tanıda üç şeye bakılır: süre, başlangıç ve işlevsellik.](https://alisanburak.com/ar/psikiyatrik-tanida-uc-seye-bakilir-sure-baslangic-ve-islevsellik)

---

Kaynak / Source: https://alisanburak.com/ar/lacan-insan-hakkinda-ne-soyler

İletişim / Contact: Bağdat Caddesi, Veli Güneysu Apt. No:453 K:4 D:9, Suadiye / Kadıköy, İstanbul · +90 532 642 95 25 · info@alisanburak.com · https://alisanburak.com/bagdat-caddesi-psikoterapi-iletisim
